Într-o serie de declarații în cadrul unei emisiuni TV, profesorul de economie Cristian Năsulea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea introducerii unui impozit progresiv în România. Aceste afirmații vin în contextul dezbaterii intense între social-democrați, care susțin impozitul progresiv, și liberali, care rămân ferm împotriva acestei măsuri.

România a mai avut cotă progresivă de impozitare

Acesta subliniază potențialele consecințe asupra comportamentului economic și motivarea pentru câștigul pe cartea de muncă.

Cristian Năsulea a amintit că România a avut anterior un impozit progresiv și a adus în discuție efectele pozitive ale trecerii la cota unică de impozitare. El a argumentat că această schimbare a contribuit la îmbunătățirea execuției bugetare, generând o creștere a colectării veniturilor statului pe termen scurt.

„Noi am mai avut o cotă progresivă de impozitare, am mai avut impozit progresiv în România și cel mai important lucru care ar trebui să ne facă să înțelegem foarte simplu și foarte rapid în ce direcție ar trebui să mergem ține de modul în care a evoluat execuția bugetară după trecerea la cota unică, pentru că finanțele țării s-au îmbunătățit.

Practic, statul român a reușit, într-un timp relativ scurt, după trecerea la cota unică, să înceapă să colecteze mai mulți bani, pentru că s-a extins baza a care se aplica acea cotă unică”, a declarat acesta.

Aspecte negative semnalate de Cristian Năsulea

Unul dintre punctele principale ale preocupărilor sale se referă la modul în care cota progresivă ar putea influența motivarea oamenilor de a câștiga mai mult pe cartea de muncă. Cristian Năsulea a avertizat că impozitarea progresivă ar crea un sistem în care cu cât cineva câștigă mai mult, cu atât impozitul perceput asupra veniturilor suplimentare ar fi mai mare, ceea ce ar putea descuraja inițiativa de a munci mai mult sau de a obține venituri mai mari.

„Practic, cu cât câștigi mai mult, cu atât impozitul aplicabil la sumele suplimentare peste aceste praguri ar urma să fie mai mare, ceea ce va descuraja oamenii să câștige bani pe cartea de muncă”, a avertizat el.

Profesorul de economie a comparat situația cu alte țări europene care aplică impozitarea progresivă, dând drept exemplu Franța, unde nivelurile de impozitare progresivă sunt ridicate. El a subliniat că mulți contribuabili din aceste țări găsesc modalități de a evita plata impozitelor mari, fie lucrând la niveluri de venituri mai mici, fie căutând soluții pentru a-și reduce expunerea la impozitele progresive.

„În țările în care avem impozitare progresivă, în Uniunea Europeană și mai ales în țările cu impozitare progresivă mare se întâmplă două lucruri, dacă e să luăm un exemplu, cum este cel al Franței, unde impozitul progresiv ajunge la niște cote extrem de ridicate.

De fapt, în Franța, doar contribuabilii care efectiv nu au nicio variantă și nu reușesc să fugă în niciun fel de aceste impozite ajung să mai plătească impozitele acestea foarte, foarte mari. De fapt, majoritatea lucrează sau declară un nivel al veniturilor care este foarte scăzut, tocmai din cauza existenței acestui impozit progresiv”, a mai spus profesorul de economie Cristian Năsulea.