Crin Antonescu este candidatul Alianței România Înainte la alegerile prezidențiale

Crin Antonescu, candidatul Alianței România Înainte la alegerile prezidențiale, a prezentat miercuri seară, în cadrul unei dezbateri electorale, o viziune economică centrată pe eficiență, responsabilitate fiscală și echitate. Fostul președinte al Senatului a respins ferm orice soluție de echilibrare a bugetului care ar presupune poveri suplimentare asupra populației, precum creșterea TVA sau tăieri salariale, și a pledat pentru combaterea evaziunii fiscale ca principală sursă de redresare bugetară.

„Bugetul se echilibrează din combaterea evaziunii fiscale. Avem un gap la TVA de 8 puncte față de media europeană, și acolo sunt miliardele și miliardele”, a declarat Antonescu.

Acesta a acuzat „indecența în cheltuirea banului public” și a subliniat că „în marile companii de stat, în conducere și în consilii de administrație, sunt sume și câștiguri enorme, de multe ori nejustificate”, a afirmat Antonescu, arătând cu degetul spre una dintre cele mai grave vulnerabilități ale finanțelor publice.

Crin Antonescu are cheltuielile publice în vizor

Antonescu a lansat un atac dur la adresa marilor companii de stat, pe care le-a acuzat de risipă și privilegii nemeritate. Crin Antonescu a subliniat că există o risipă considerabilă în cheltuirea banului public, evidențiind faptul că în conducerea și consiliile de administrație ale companiilor de stat se înregistrează sume mari, adesea fără justificare. El a cerut o reformă profundă a structurii manageriale a acestor entități pentru a stopa acest fenomen.

Criticile sale nu s-au oprit aici. Candidatul a atras atenția asupra dezechilibrelor salariale din administrația locală, în special din mediul rural, unde autoritățile se confruntă cu lipsa specialiștilor și a resurselor umane calificate.

„Nu trebuie să uităm, în același timp, că în primării sunt salarii mici și foarte mulți primari nu mai pot angaja oameni valoroși”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Antonescu a exclus din start orice colaborare cu FMI

Într-un context economic încă fragil, Antonescu a exclus din start orice colaborare cu FMI sau măsuri de austeritate.

„Eu, personal, exclud și creșterea TVA, și creșterea taxelor, și recurgerea la FMI, și, bineînțeles, tăierea din pensii sau din salariile bugetarilor care sunt angajați”, a spus candidatul.

Mesajul transmis a fost unul de stabilitate și predictibilitate, în contrast cu ce a numit „populismele de serviciu” ale altor candidați. Potrivit acestuia, România nu are nevoie de sacrificii suplimentare impuse populației, ci de o administrare corectă și transparentă a banului public.

Transportul demnitarilor și reducerea cheltuielilor de imagine

Întrebat despre cheltuielile de protocol, Crin Antonescu a ținut să clarifice că nu va apela la gesturi de imagine, dar va impune criterii clare de responsabilitate: „Avioanele oficiale trebuie plătite de la buget pentru președinte, premier și miniștri. Nu sunt populistul care să spună că trebuie să meargă cu trenul sau pe jos. Dar orice deplasare trebuie să aducă rezultate concrete pentru România.”

Totodată, el a recunoscut că există spațiu pentru reduceri în ceea ce privește cheltuielile de lux ale statului.

„Avioanele vor fi plătite de la buget și pentru președinte, și pentru prim-ministru, și pentru miniștri. Nu sunt populistul care să spună că trebuie să o ia cu trenul sau pe jos, dar când au treabă, însoțiți de cine trebuie și aducând pentru România beneficii din fiecare călătorie”, a subliniat Antonescu.

Discursul lui Crin Antonescu s-a distins în dezbaterea de miercuri seară printr-o abordare pragmatică, fără promisiuni. Propunerile sale vin în contextul unei presiuni crescânde asupra bugetului de stat, dar și al unei neîncrederi tot mai accentuate a populației în capacitatea autorităților de a administra resursele publice cu responsabilitate.