Luna trecută, Parlamentul de la Simferopol a decis că că rubla rusească va deveni moneda oficială a acestei republici separatiste. În schimb, moneda ucraineană folosită până în prezent (hrivna) ar urma să fi acceptată în paralel până la data de 1 ianuarie 2016.

”Vrem să încetăm să mai folosim hrivna ucraineană cât mai curând posibil. Cred că procesul va fi finalizat în două-trei săptămâni”, a spus Serghei Aksionov.

Aceasta a adăugat că în prezent mai există aproximativ 100 de oficii bancare care operează în Crimeea, comparativ cu 800 anterior, în condiţiile în care nicio bancă ucraineană nu şi-a manifestat intenţia de a continua să opereze în Crimeea.

Joi, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis că va urgenta procedurile pentru introducerea tranzacţiilor în ruble în Crimeea. ”Domeniul bancar este una din cele mai acute probleme. Vom încerca să negociem cu partenerii ucraineni. În prezent avem unele probleme”, a spus liderul de la Kremlin.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

La finele lunii trecute, preşedintele Putin a promulgat legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia, precum şi legea privind primirea în componenţa Federaţiei Ruse de noi subiecţi (Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol), documente aprobate anterior de cele două camere ale Parlamentului federal rus.