Petrolul s-a ieftinit cu 19,38% de la vârfurile atinse în luna aprilie anul acesta, păstrând un avans de 7,2% față de nivelul de la începutul anului. Trimestrul al treilea a adus cea mai slabă performanță a țițeiului de după debutul crizei financiare în 2008: investitorii și-au lichidat pozițiile de cumpărare într-un mediu în care criza datoriei europene amenință economia bătrânului continent, dar și din cauza semnalelor multiple de încetinire a economiilor Chinei și Statelor Unite.
Scăderile au fost amplificate de creșterea ofertei de petrol din Irak și Libia tocmai când estimările privind cererea globală sunt revizuite în scădere.
„Petrolul a scăzut o dată cu așteptările mai slabe privind economia globală în 2012, dar au contat și semnalele Federal Reserve. Banca Centrală a SUA a refuzat să anunțe o nouă serie de injecții de lichiditate, îndepărtând pentru moment temerile de inflație și făcând mai puțin atractiv refugiul în petrol și aur”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
În perioada în care petrolul a coborât de la maximele ultimilor trei ani (aprilie-septembrie), leul a pierdut 6,72% în fața dolarului. Raportat față de începutul lui 2011, leul este cu 1,56% mai slab. Astfel, ținând cont de impactul cursului de schimb, numai o parte din contracția prețului petrolului la bursele internaționale se poate transmite către consumatorul final, deprecierea leului față de dolar erodând scăderea potențială a prețurilor carburanților.
„Benzina și motorina ar putea înregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, în condițiile unui curs de schimb dolar-leu relativ stabil. În situația în care evenimentele din Grecia ar duce la intrarea în incapacitate de plată a acesteia, cursul de schimb ar înregistra presiuni de depreciere, în special în fața dolarului american, însă, pe de altă parte, scăderea prețului petrolului ar putea echilibra impactul negativ asupra prețului final al combustibililor”, precizează Victor Safta.
În orice caz, în 2012, în România, prețul carburanților va resimți unele presiuni de creștere din cauza accizelor ce vor fi calculate la un curs euro-leu mai ridicat. Totuși, impactul de aproximativ 2 bani/litru la benzină ar putea fi absorbit ușor în cazul în care temerile legate de economia globală mențin tendința descendentă a barilului de petrol.
„Conjunctura actuală pare să justifice corecții suplimentare ale prețului petrolului. Chiar și in lipsa acestora există argumente pentru o ieftinire a carburanților. O asemenea tendință ar aduce un impact pozitiv asupra inflației, reprezentând o gură de oxigen atât pentru BNR în politica sa de țintire a inflației, cât și pentru consumatorii români în general”, mai spune Victor Safta.
Creșterea producției din Irak și Libia și scăderea cererii ieftinesc petrolul, dar nu și benzina

3 octombrie 2011, 14:36
Ultima modificare în 3 octombrie 2011, 17:36
Prețul țițeiului a scăzut cu aproape 20% față de maximele din aprilie și se apropie de nivelul de anul trecut, conform analizei efectuate de X-Trade Brokers România. Impactul asupra prețului benzinei și motorinei din România este însă anulat, în mare parte, de deprecierea leului în fața dolarului.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook