Probleme cu majorarea pensiilor. Potrivit liderilor PNL, în acest moment, la buget nu există bani nici pentru majorările promise de la 1 ianuarie, nici pentru cele de la 1 septembrie.

Probleme cu majorarea pensiilor. Nu ar exista bani suficienți

Surse politice au declarat pentru Antena 3 CNN că în cadrul ședinței de joi, 9 noiembrie, a Partidului Național Liberal, liderii au discutat despre faptul că, la buget, nu există bani pentru majorările promise.

Potrivit acestor surse, liderul PNL Nicolae Ciucă ar fi spus că majorările nu vor putea fi susținute la acest moment, deoarece nu există bani.

Mai exact, ar fi vorba despre cele 55 de miliarde de lei pentru creșterile prognozate începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Liberalii susțin, totodată, că în acest moment, social-democrații ar trebui să cu un impact bugetar privind majorările pensiilor de la 1 ianuarie, ținând cont de promisiunile potrivit cărora anul următor vor exista două creșteri de pensii. Una de la 1 ianuarie, cealaltă la 1 septembrie, imediat după recalculare.

Întrebat dacă Guvernul poate garanta o majorare de pensii de 40%, așa cum a promis Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, Nicolae Ciucă a răspuns că „pe suma de 55,6 miliarde de lei este imposibil.”

Ulterior însă, înainte de debutul şedinţei de Guvern de astăzi, ministrul Muncii şi-a recunoscut gafa, transmit surse politice. Impactul majorării pensiilor este sub 30 de miliarde de lei, a recunoscut Simona Bucura Oprescu, dându-i astfel dreptate lui Marcel Boloş.

Impactul majorării pensiilor este de aproximativ 3% din PIB

Liderul PNL a declarat că impactul majorării pensiilor este de aproximativ 3% din PIB, este enorm.

„Conform Ministerului Muncii, impactul e de 55,6 miliarde de lei, din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumam cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie.

Vrem să clarificăm dacă a înțeles toată lumea că vorbim de cifre diferite și, dacă în baza de fundamentare a legii de la Ministerul Muncii e cuprinsă aceasta fundamentare a legii, categoric vom da un aviz. Cu toții ne dorim ca prin lege să eliminăm disparitățile, inechitățile, să echilibrăm sistemul de pensii din țara noastră, sunt mulți pensionari care așteaptă această decizie, vom clarifica și legea va fi adoptată.

La cifrele anunțate aseară, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie să identificăm sursele de finanțare, nu putem să promitem oamenilor (…) Să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar”, a precizat liderul PNL.

Ciucă a adăugat că liberalii vor aviza legea după ce vor fi stabilite sursele de finanțare pentru majorarea pensiilor.

„Categoric vom da un aviz, cu toții ne dorim să eliminăm inechitățile și să echilibrăm sistemul de pensii. Ca atare, vom clarifica”, a spus el.

Marcel Boloș refuză să semneze legea pensiilor

Întrebat dacă nu va exista un aviz de la Ministerul Finanțelor până nu va exista o clarificare din partea Ministerului Muncii, Nicolae Ciucă a răspuns: „Absolut”.

Potrivit unor surse, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar refuza să semneze legea pensiilor, întrucât nu ar exista bani suficienți pentru majorările din luna ianuarie. Problema urmează să fie discutată în cadrul ședinței de Guvern de azi, 9 noiembrie.