Anunțul serii despre creșterea pensiilor. Marius Budăi a spus-o clar: Am ajuns la această concluzie

În ultimul timp au apărut în spațiul public mai multe informații cu privire la procentajul cu care vor fi majorate pensiile de anul viitor, acesta fiind cuprins între 5 și 16%. Acum, liderii PSD și PNL spun că veniturile românilor vor crește, însă un procent concret se va da doar în momentul în care cifrele bugetului pentru anul viitor vor fi clare.

Astfel, ministrul Muncii a confirmat că este nevoie de bugetul pentru anul 2023 pentru a se da un procentaj în ceea ce privește majorarea pensiilor. Totuși, Marius Budăi spune că propunerea social-democraților va fi de 10 procente.

„Aşa cum a anunţat recent şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi premierul Nicolae Ciucă în momentul construcției bugetului pentru anul 2023 se va lua decizia finală asupra procentului, dar e clar că o majorare la pensii va fi. Propunerea PSD pusă pe masa coaliţiei va fi cea de cel puţin 10%”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministerul Finanțelor arată că există spațiu bugetar

Marius Budăi a mai spus că analizele care au fost efectuate împreună cu Ministerul Finanțelor arată că există spațiu bugetar. Ministrul Muncii a mai spus că aceste analize au fost efectuate pentru ca părinții și bunicii să aibă puterea de cumpărare apărată.

„Aceste analize le-am făcut cu Ministerul de Finanțe şi au arătat că avem spaţiu bugetar şi le-am făcut, în aşa fel încât să apărăm puterea de cumpărare a părinților şi bunicilor noștri. Discutăm în general de măsuri care să vină în sprijinul mediului de afaceri şi a cetățenilor”, a mai declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Marius Budăi a mai precizat că este important că toată lumea a ajuns la concluzia că pensiile românilor trebuie să crească.

„Important este că am ajuns cu toții la concluzia că pensiile trebuie majorate”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

 

Pensiile care se vor schimba radical

Un proiect de lege inițiat recent de către Ministerul Muncii va schimba criteriile pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate în România. Acesta a fost pus deja în dezbatere publică și va modifica total normele de diagnostic clinic, diagnosticat funcțional și de evaluare a capacității de muncă.

„Având în vedere particularităţile de ordin medical şi socio-profesional care intervin frecvent în evaluarea capacității de muncă, vasta experiență în domeniul asigurărilor sociale și, nu în ultimul rând, modificările legislative survenite pe parcursul ultimilor 10 ani, medicii experți din cadrul sistemului au constatat faptul că normele și criteriile de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, stabilite prin Anexa la Hotărârea Guvernului nr.155/2011 nu mai sunt în concordanță cu standardele medicale naționale și internaționale actuale și nici nu mai reflectă cu acuratețe evoluția/structura morbidității din România.

Institutul Național de Expertiza Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă va emite și va actualiza Criteriile de evaluare a deficienței funcționale și a incapacității adaptative ori de către ori se constată în practică că acestea sunt depășite de dinamica vieții, se constată anumite omisiuni medicale ori când se urmărește un progress științific”, a decis Ministrul Muncii, conform proiectului, scrie România TV.