‘Dacă FMI nu mai dă bani Greciei, nu numai oferta noastră nu va mai fi validă, ci nici planul Marshall european şi programul FMI pentru Grecia nu vor mai fi’, a afirmat directorul general al IIF, Charles Dallara, într-o întâlnire cu presa la Washington.

În cursul prezentării ofertei sale joi, IIF indicase că acest nou împrumut al FMI, înlocuindu-l pe cel de 30 de miliarde de euro acordat în mai 2010, face parte din condiţii.

‘Termenul pe care l-am folosit noi este ‘suplimentar”. Acesta a fost aprobat de toţi responsabilii la summit-ul şefilor de stat’ din zona euro la Bruxelles joi, a precizat Dallara, amintind că directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, era şi ea de faţă.

Oferta IIF, susţinută iniţial de 30 de instituţii private printre creditorii cei mai importanţi ai Greciei, ar urma să permită Atenei să-şi reducă necesităţile de finanţare de la 54 de miliarde de euro în trei ani şi de la 135 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020. Ea constă în schimbarea voluntară a obligaţiunile greceşti în noile ‘instrumente’ ale datoriei special create.
SURSA: Agerpres