Clienţii care s-au bucurat în 2007 că pot lua credite cu dobânzi fixe de numai 6-9% în primul an se pot pregăti pentru veşti proaste. În 2008, costurile împrumuturilor se dublează.

Anul trecut, în plină competiţie şi cu o mare grijă de a ocoli normele BNR fără să-şi strice socotelile de profit, băncile comerciale acordau credite de nevoi personale în lei cu dobânzi fixe în primul an între 6,5% şi 9%. Din 2008, creditele mari şi avantajoase contractate anul trecut devin împovărătoare: dobânzile devin variabile la acelaşi tip de credit, urcând la 10 – 16%. La aceasta, instituţiile de credit adaugă o marjă cuprinsă între 1% şi 4%. Ca urmare, împrumuturile „relaxate“ contractate anul trecut se transformă în acest an în datorii mult mai împovărătoare.

În plus, perspectivele de majorare a dobânzilor sunt în continuare sumbre. Ultima decizie a băncii centrale de creştere a dobânzii de politică monetară cu 0,5% „va fi cu siguranţă internalizată de băncile comerciale“, spune analistul -şef al Alpha Bank, Ella Kalai.

Aceasta înseamnă că, automat, orice majorare operată de BNR (pentru că analiştii pieţei mai aşteaptă o creştere de cel puţin 0,5% în şedinţa din februarie) se va reflecta într-o scumpire a creditelor, „probabil în acelaşi pas cu cel făcut de banca centrală“, spune Lucian Anghel, economist -şef la BCR. În opinia sa, în 2008 nu vom mai vedea dobânzi sub 8%.

Efectele majorării dobânzii BNR se observă deja pe piaţa interbancară: nu se mai fac împrumuturi la dobânzi sub 8%, indiferent de termen, creditele pe 12 luni ajungând chiar la un nivel al ratei Robor apropiat de 9%. Urmarea firească: vom asista curând şi la majorări ale dobânzilor la depozite şi la credite.

Valul doi al scumpirilor la împrumuturi

Dacă o creştere a dobânzilor la depozite este o veste bună, fiind de aşteptat să stimuleze economisirea şi să ajute inflaţia, majorarea costurilor la împrumuturi nu este deloc îmbucurătoare. Cu atât mai mult cu cât băncile comerciale au mai operat o scumpire a creditelor în trimestrul IV al anului trecut.

Totuşi, cei mai afectaţi vor fi cei care au contractat credite cu dobândă fixă în 2007. Pentru restul tipurilor de împrumut, scumpirea va fi ceva mai mică, probabil de maximum un procent. Lucian Anghel este de părere că foarte afectate de creşterea dobânzilor vor fi creditele de consum şi cardurile de credit.

Majorarea dobânzii de politică monetară a băncii centrale va fi strâns legată şi de evoluţia cursului de schimb, deoarece, prin mişcările de dobândă, BNR va încerca să ţină în frâu deprecierea monedei naţionale. „Dacă vom asista la o stabilizare a cursului de schimb în jurul valorii de 3,7 lei, e posibil ca BNR să ajungă cu dobânda de politică monetară la peste 8,5% în acest an, deoarece impactul pe rata inflaţiei la acest nivel de curs este destul de consistent“, spune Anghel. Un curs de 4 lei/euro pare mult mai puţin probabil, pentru că o astfel de depreciere a leului ar compromite definitiv şi ţinta de inflaţie din acest an.

85-9841-25_luciananghel_02.jpg«Într-o lună, maximum trei, vom asista la ajustări treptate ale dobânzilor pentru anumite produse de economisire, dar şi la scumpirea creditelor.»
Lucian Anghel, economist-şef BCR