COVID revine în Franța? Numărul de infecții a început să crească în ultimele zile

Mai precis, numărul noilor infectări cauzate de COVID-19 a ajuns în momentul de față la 20.000 de contaminări pe zi.

„Am observat deja o ușoară creștere (…) a circulației”, a declarat Guillaume Spaccaferri, epidemiolog la Santé publique France, conform informațiilor transmise de Le Figaro. Chiar și așa, acesta a subliniat „lipsa unui impact asupra spitalelor”, chiar dacă este încă devreme pentru a evalua acest lucru.

Cazurile de coronavirus erau în scădere constantă de două luni

Cazurile COVID erau în scădere constantă de două luni, după ce în ultimele luni a atins două vârfuri succesive, pe fondul creșterii variantei Omicron, unul în ianuarie și celălalt chiar la începutul primăverii. Totuși, epidemia a început să revină din nou în ultimele zile. Media pe 7 zile a cazurilor a crescut începând de luni și se situează acum în jurul a 20.000 de cazuri noi pe zi.

Guillaume Spaccaferri crede că de vină sunt „aplicarea mai puțin strictă a măsurilor de barieră”, precum și „impactul răspândirii BA.4 și BA.5”. Aceste noi variante ale Omicron, potențial mai contagioase, au devenit majoritare în Africa de Sud și Portugalia, unde au provocat valuri recente de cazuri, care s-au stabilizat între timp.

Este vorba despre o subvariantă a tulpinii sud-africane Omicron, care a crescut brusc numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 în Portugalia, al doilea stat la nivel mondial cu cele mai multe cazuri confirmate de COVID-19. Din nefericire, situația actuală ar putea afecta grav sectorul turistic din Portugalia. Diverse firme de turism din Portugalia, contactate recent de agenția de presă Reuters, și-au exprimat temerile legate de evoluția bolii, dar au declarat că nu au avut anulări până acum. În aprilie, numărul turiștilor străini s-a apropiat de numărul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus. Din fericire, 90% din populația statului este complet vaccinată.

În Franța, ambele câștigă teren, chiar dacă rămân minoritare în cifrele de săptămâna trecută: mai puțin de 1% din cazurile noi pentru BA.4 și 5% pentru BA.5.

Cu toate acestea, experții din sănătate au remarcat că experiența Africii de Sud și a Portugaliei este liniștitoare, deoarece aceste două țări nu au cunoscut valuri masive de spitalizări și decese.

„Până în prezent, nu există niciun semnal care să sugereze că BA.4 sau BA.5 sunt mai grave decât alte variante Omicron”, a completat epidemiologul Anna Maisa.