Constituirea Grupurilor de Luptă ale NATO din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia se înscrie în setul larg de măsuri adoptate de Alianța Atlanticului de Nord pentru a consolida postura de descurajare şi postura de apărare pe termen mediu şi pe termen lung, ca urmare a conflictului militar din Ucraina.

Potrivit MApN, Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

„La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (<Spearhead>) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Forţele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României.

BGFP va conduce la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi, implicit, la creşterea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic.

Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de reacţie în contextul crizei din regiunea Mării Negre”, scrie într-un comunicat de presă emis, joi după-amiază, de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Amintim faptul că, la începutul lunii mai, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat că toate detaliile au fost deja stabilite, iar inspecțiile au fost realizate de către Franța.

Vasile Dîncu, despre Grupul de Luptă al NATO

„Franţa, naţiunea cadru, este cea care face, să spunem aşa, angajamentul, este cea care invită, sigur că negociem şi noi, îi sprijinim şi noi în acest sens. Am stabilit deja în mare măsură detaliile, s-au făcut inspecţiile.

Am avut inspecţiile francezilor făcute demult pentru că ei sunt naţiune cadru şi pentru celălalt battlegroup (grup de luptă – n.r.) de la Mihail Kogălniceanu, care a venit pe filiera europeană, să spunem, a apărării”, spunea ministrul la începutul lunii mai.

Acesta a adăugat că se dorește ca în luna iunie, înainte de Summit-ul NATO de la Madrid, toată configurația acestui battlegroup să fie deja finalizată.

Spre final, el a precizat că Franța este statul european care se implică activ și care comunică constant cu România.

„Credem că în luna viitoare, vrem ca înainte de acest summit al nostru foarte important de la Madrid (summitul NATO – n.r.), de la finalul lui iunie, să avem toată configuraţia acestui battlegroup. Franţa ne comunică şi comunicăm continuu”, a afirmat Vasile Dîncu, potrivit Digi24.