Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat marţi că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a cărui gravitate nu a încetat să o minimalizeze de la începutul pandemiei, dar care s-a soldat deja cu circa 65.000 de morţi în ţara sa, relatează AFP.

„Rezultatul pozitiv tocmai a venit”, a declarat şeful statului, în vârstă de 65 de ani, în cadrul unei întâlniri cu mai multe canale de televiziune, după ce a avut febră cu o zi înainte.

”În cel mai rău caz, va fi ca o mică gripă”

„Aveam temperatură 38 de grade, dar plămânii mei erau curaţi. Medicii mi-au dat hidroxiclorochină şi azitromicină (un antibiotic – n.r.) şi după aceea m-am simţit mai bine. Mă simt foarte bine acum”, a adăugat Bolsonaro. El a precizat că va lucra de acum încolo cât mai mult posibil „prin videoconferinţă”.

Luni seară, el a anunţat că a făcut o radiografie pulmonară la spitalul forţelor armate şi rezultatul a fost bun.

La sfârşitul lui martie, Jair Bolsonaro a minimalizat gravitatea virusului într-o alocuţiune televizată.

„Dat fiind trecutul meu sportiv, dacă am fost contaminat cu virusul nu am de ce să mă îngrijorez. Nu voi simţi nimic. În cel mai rău caz, va fi ca o mică gripă, o mică răceală”, a afirmat el luni.

S-a opus blocării Braziliei

Șeful statului brazilian s-a dovedit a fi un președinte care s-a opus blocării țării, fiind reticent față de orice măsură de restricție:

”Îmi pare rău pentru victimele COVID-19, dar oricum vom muri cu toții”, este una dintre declarațiile recente făcute de Jair Bolsonaro, conversând cu unii dintre susținătorii săi în fața palatului prezidențial din Brazilia.

Unei susținătoare care i-a cerut ”un cuvânt de consolare”, președintele i-a răspuns: ”Ai credință că vom schimba Brazilia”.

Nu a purtat mască în public

”Și persoanelor aflate în doliu, care sunt multe, ce le spuneți?”, a insistat susținătoarea, care a citat și pasaje din Biblie. ”Îmi pare rău pentru toți morții, dar este sfârșitul pentru noi toți”, a răspuns Bolsonaro.

Bolsonaro a participat la mai mult evenimente publice fără mască, chiar și atunci când regulile îl obligau să o facă. Duminică, cu o zi înainte să fie testat, ministrul de Externe brazilia a publicat o fotografie pe Twitter cu președintele stând la o masă, fără măști și fără să respecte vreo regulă de distanțare.

Brazilia este a doua cea mai afectată țară de pe mapamond – numărul infectărilor a depășit 1,5 milioane, iar numărul deceselor a depășit 65.000.