Posibilitatea ca o infecție cu Covid să vă afecteze creierul este terifiantă. Oamenii de știință au stabilit că Covidul de lungă durată se manifestă adesea prin modificări neurologice – ceață cerebrală, probleme de memorie, oboseală. Iar unii cercetători au descoperit modificări la nivelul creierului chiar și după cazuri ușoare de virus.

Un studiu italian coordonat de Universitatea de Stat din Milano arată că efectele coronavirusului își fac simțite prezența și la un an după boală. Specialiștii spun că urmările bolii afectează creierul și memoria.

Au trecut deja trei ani de la apariția pandemiei de coronavirus și deși se cunosc simptomele respiratorii ale acestei boli, puțini sunt cei care știu că aceasta poate duce la complicații neurologice. Mai mult, coronavirusului poate afecta funcțiile senzoriale, motorii și cognitive.

Noul studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, arată care sunt efectele cerebrale care pot fi observate și la un an după infectarea cu COVID-19.

Studiul a fost efectuat pe 7 pacienți cu tulburări cognitive persistente, fiind vorba despre pierderi de memorie, dificultăți de concentrare și ceață mentală. Pacienții nu s-au plâns de astfel de tulburări înainte să se infecteze cu coronaviurs.

Astfel, a fost evidențiată prezența unor modificări în anumite zone ale creierului, afectând memoria, circuitele care reglează atenția și echilibrul și cele care reglează energia mentală și motivația. De asemenea, comportamentul a trei pacienți, dintre care unul avea o tulburare cognitivă mai severă, a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea și implicată în boala Alzheimer.

Urmările COVID ar putea rezulta din modificările exclusiv psihologice

Restul de patru pacienți, care se plângeau și ei de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcțiilor cerebrale. Specialiștii consideră, astfel, că urmările COVID-19 ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.

Rezultatele acestui studiu arată că există posibilitatea ca, la un an de la boală, să existe un număr de pacienți care prezintă modificări cognitive. O mare parte a acestora este pusă pe seama modificărilor psihice.

„Acest studiu”, a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, „oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-Covid și pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.