Cotațiile ROBOR pentru luni, 16 ianuarie. Date oficiale BNR pentru românii cu credite

Luni, 16 ianuarie, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noile valori ale indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 7,35% de la 7,40%, valoare înregistrată vineri, pe 13 ianuarie.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit pentru calcularea dobânzilor ipotecare la creditele în lei, a scăzut la 7,59% de la 7,65, valoare înregistrată pe data de 13 ianuarie.

Indicele ROBOR la doisprezece luni, care reprezintă rata dobânzii plătite la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de doisprezece luni, a scăzut la 7,94% de la 7,97%, valoare înregistrată vineri, pe 13 ianuarie.

Așteptările pentru 2023

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a fost întrebat dacă în momentul de față există o perspectivă reală de temperare a inflației și de stabilizare financiară pentru 2023.

„Da, după cum ați și dat și din comunicatul nostru, vedem această traiectorie și încercările pe care le fac. (…) Banca Centrală prin majorările de dobândă sunt tocmai acestea de a înscrie inflația pe acest traiectoriu pe care l-ați descris, anume o ușoară scădere începând din trimestrul I chiar și o scădere mai accelerată apoi, pentru ca finalul anului să să-l avem cu o inflație de o simplă cifră. Acesta este scenariu mai probabil și toate demersurile noastre sunt făcute tocmai să ajungem în această bandă de variație”, a răspuns acesta.

Legat de persoanele care au de plătit rate pentru creditele bancare, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că s-a ajuns la un maxim al acestor rate în această perioadă.

„Probabil că s-a ajuns la un maxim al acestor rate în această perioadă, atât pentru cei cu Robor, ei probabil chiar au trecut de maximum, pentru că ați văzut, Roborul a trecut în cursul anului trecut de 8%, acum este cumva stabilizat în jurul valorii de 7,5 – variaţiile probabil vor fi mici în jurul acestei valori, deci ei au trecut din nivelul maxim al ratelor.

Cei cu IRCC, IRCC este un indicator care are cumva un decalaj de şase luni, în consecință, va rămâne, chiar va crește ușor față de nivelul actual în trimestrul al doilea, dar dacă scenariul nostru se va adeveri, în partea a doua anului va intra și el pe o ușoară scădere, deci suntem cumva la un maximum al acestor rate în acestă perioadă”, a spus Dan Suciu.