Bumbacul este una dintre cele mai prezente mărfuri de pe piețele internaționale fiind principala materie primă utilizată pentru îmbrăcăminte. Ceea ce face și ca interesul investitorilor să fie la fel de ridicat. Producția de bumbac este în continuă scădere după recolta din 2006 – 2007, când a înregistrat un record istoric de peste 13 milioane tone, o revenire fiind așteptă doar pentru recolta din acest an. Față de 2006 – 2007, scăderea este de 20%.
Problemele climaterice de anul trecut s-au tradus prin scăderea masivă a stocurilor și scumpirea semnificativă a bumbacului. Recolta slabă a făcut ca raportul dintre stocuri și consum să coboare până la 37%, unul dintre cele mai reduse niveluri din ultimele două decenii.
Livra de bumbac a ajuns la peste doi dolari (2,018), depășind pragul psihologic după ce India (al doilea producător de bumbac din lume) a anunțat că va menține limita de export de anul trecut. Prețul livrei a ajuns astfel la o apreciere de aproape 40% de la începutul acestui an, piața fiind dominată de cerere. „Structura pozițiilor de pe piața futures deținute de actori comerciali și speculatori indică o pondere mai mare a participanților comerciali, sugerând că mișcare de creștere a prețului pe care am experimentat-o a fost în principal de natură fundamentală și nu pur speculativă”, spune Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers.
Creșterea puternică a prețului bumbacului va fi, în cele din urmă resimțiată, și în prețurile hainelor. Costurile cu materia primă reprezintă între 25% și 50% din costul final al produselor de îmbrăcăminte, ceea ce va adăuga presiuni inflaționiste suplimentare celor din partea alimentelor și combustibililor.