Aurul a rămas și în acest an o investiție foarte profitabilă. Creșterea cotației metalului prețios în 2010 a depășit 40% după ce uncia de aur a urcat la peste 1.400 de dolari. O alternativă foarte bună pentru investitorii care au căutat și altceva în locul acțiunilor de la bursă, piețe care au stagnat în mare parte sau au înregistrat aprecieri de anvergură redusă, sub 10%. Întrebarea care se pune acum este cum va continua aurul să evolueze.
„Aurul rămâne o investiție de refugiu în această perioadă dificilă pentru economii și pentru piețele de capital“, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest. „Chiar dacă acum prețul este sus și pare scump, nu trebuie să uităm că aurul are tot mai multe utilizări în industrie, statele emergente cumpără masiv, iar cerere există și de la investitori cu aversiune la risc“, adaugă acesta.
Adevărul este că și la începutul lui 2010 prețul unciei de aur părea mare, cotația fiind de peste 1.000 de dolari, însă trendul ascendent nu a fost împiedicat.
Analiștii și brokerii se feresc să facă estimări legate de evoluția cotației aurului în anul viitor. Cotația este prea ridicată, iar riscurile de scădere sunt destul de mari. Iar o necunoscută importantă vine și din zona evoluției economiilor, unde creșterea poate stopa aprecierea metalului prețios.
Interes crescut
Și cotația stabilită de Banca Națională a României pentru aur a urcat cu circa 40% în acest an, maximul atins pentru gramul de aur fiind de 147 de lei. Creșterea a convins oamenii să își transforme o parte din economii în aur fizic, vânzările Piraeus Bank depășind cinci milioane de euro în 2010. Grecii de la Piraeus au vândut 130 de kilograme de aur sub formă de lingouri și peste 2.750 de monede British Sovereign. Banca a și extins numărul de unități de la care se poate achiziționa aur, ajungând până la 33 de sucursale din totalul de 186 din toată țara.
Interesul investitorilor s-a văzut și prin oferta publică inițială lansată de Intercapital Invest luna trecută pentru fondul închis iFond Gold, care plasează banii în acțiuni ale companiilor cu activități în extracția auriferă. Oferta a inclus 10.000 de unități de fond cu un preț de 200 de lei, cu posibilitatea majorării de patru ori a unităților. Investitorii au subscris 20.056 de unități, valoarea totală fiind de 4,05 milioane lei.
„Ne-am asumat un risc cu acest fond de investiții dat fiind că principalele companii incluse în portofoliu nu au început lucrările de extracție, însă riscul este suportabil, câștigurile posibile fiind foarte mari“, arată Răzvan Pașol. Mai mult de jumătate din banii fondului vor fi investiți în acțiunile companiilor care dețin drepturile de exploatare ale proiectelor de la Roșia Montană și Certej, mine care nu au primit încă aprobarea de deschidere.
Nici argintul nu poate fi ignorat de investitorii care caută randamente în afara acțiunilor. La începutul anului, cotația unciei de argint era de circa 17 dolari, iar în decembrie, a ajuns la 29 de dolari, adică o creștere de aproximativ 70%, mai mare decât cea a aurului.
În ultimii 25 de ani, atât aurul, cât și argintul au crescut relativ constant. Față de 1985, aurul are, în prezent, o creștere de circa 700%, iar argintul, de 600%. Având în vedere cantitățile limitate de metale, pe termen lung, ambele cotații vor continua să crească.

Chiar dacă acum prețul auru­lui este sus și pare mare, să nu uităm că cererea din in­dustrie, din statele emergente și din piețele de capital este mare.
Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest