Costul orar al forţei de muncă, ajustat în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a crescut în primul trimestru cu 1,82% faţă de trimestrul precedent şi cu 4,74% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

„În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, creşterea costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (+2,18%, respectiv +4,77%)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de ultimul trimestru din 2009, forma ajustată a indicatorului a avut o creştere mai accentuată în învăţământ (12%), administraţie publică (7,83%) şi sănătate şi asistenţă socială (7,65%). Scăderi s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,86%), industria prelucrătoare (-2,98%) şi industria extractivă (-2,39%).

Creşterea faţă de trimestrul anterior pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,87%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,64%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 2,22% şi respectiv 2,01%.

Comparativ cu primul trimestru din 2009, cele mai mari rate anuale de creştere ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în industria extractivă (15,86%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (12,94%) şi informaţii şi comunicaţii (12,76%). Scăderi s-au înregistrat în învăţământ (-5,67%), administraţie publică (-1,5%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-1,3%).

„Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,64%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 4,67%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 5,08%, respectiv 5,14%”, se mai arată în comunicat.

SURSA: Mediafax