Tudorel Toader a primit o veste foarte proastă. Fostul șef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a decis să-și depună candidatura pentru postul ocupat acum de Augustin Lazăr. În competiție se mai află la acest moment actualul procuror general Augustin Lazăr și procurorul Marian Drilea de la DIICOT Brașov. Termenul limită de depunere a candidaturilor este astăzi, ora 17.30.
„M-am înscris astăzi în procedura pentru procuror general”, a declarat fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu, citat de jurnaliștii de la Hotnews. Acesta a vrut să devină și procuror european din partea României, dar Tudorel Toader a amânat procedura de selecție ministrul Justiției „pentru o dată care va fi anunțată ulterior”. Tudorel Toader ar trebui să trimită propunerile la Bruxelles până în 31 martie.
Daniel Horodniceanu a fost procuror-şef al DIICOT, iar ministrul Tudorel Toader a refuzat să-i prelungească mandatul care a expirat în 19 mai 2018.

Vezi și Cristina Țopescu reacționează în scandalul Tudor Chirilă. Mesaj șocant pentru Mugur Ciuvică

El s-a aflat, în trecut, într-un conflict deschis cu Tudorel Toader, susținând, la un moment dat că a spus că a simţit nevoia unui sprijin din partea Ministerului Justiţiei, însă acest sprijin nu a existat. „DIICOT nu lucrează conform principiului oportunităţii, aşa cum fac parchetele din vestul europei. La momentul modificărilor legislative, am simţit nevoia unui suport real din partea Ministerului Justiţiei, pe care din nefericire nu l-am simţit. Discutăm despre un minister al Justiţiei de după Ordonanţa de Urgenţă din 2016. Aşa cum nu s-a simţit nici în numirea şefilor de secţie care am remarcat că ne este reproşată nouă după ziua de ieri. De 18 luni, adică din luna ianuarie 2017, DIICOT a solicitat în mod repetat organizarea unor concursuri de ocupare a acestor funcţii. Mi s-a reproşat că nu am dus o politică de popularizare mai intensă a cauzelor aflate în lucru la DIICOT, am fost acuzat de lipsă de implicare pentru că am refuzat unele ieşiri publice. Îmi asum acest lucru, dar personal nu am profilul unui jucător şi consider că la orice palier al parchetului ca parte a magistraturii lucrurile importante trebuie pronunţate tehnic şi cu reţinere, tocmai pentru a le da greutate. Nu mi-am propus niciodată să fiu comod pentru parteneri şi nici să mă fac mai simpatico spre finalul mandatului, pentru a fi pe placul celor care au autoritate de decizie pe numirea în funcţia pe care încă o ocup. Am schimbat în trei ani cinci miniştri ai Justiţiei, patru miniştri de Interne şi trei procurori generali, dintre care unul interimar. Faţă de fiecare dintre aceştia am militat întotdeauna pentru dezvoltarea operaţională a structurii, pentru resursele material şi operaţionale ale acesteia, pentru proiectele pe care le-am derulat şi le derulăm în continuare, pentru menţinerea ordinii procedurale în dosare, chiar dacă acest lucru a însemnat ca unii dintre miniştri să nu îmi răspundă la telefon câteva luni”, a declarat Daniel Horodniceanu într-o conferinţă de presă.