În ciuda asigurărilor dat până acum că tinerii nu sunt predispuși riscului unei îmbolnăviri serioase ori a decesului provocat de noul coronavirus, un studiu de ultimă oră realizat în Statele Unite ale Americii arată că aproape 40% dintre cei 508 de pacienții care au fost spitalizați până acum au vârsta cuprinsă între 20 și 54 de ani.

Studiul confirmă totuși concluziile anterioare, făcute de alte cercetări, care arătau că rata deceselor este mai mare la pacienții de peste 65 de ani. Din 44 de decese înregistrate în Statele Unite, 15 pacienți au avut vârsta de peste 85 de ani, iar 20 dintre ei au avut între 65 și 84 de ani.

Un serios semn de întrebare

Dar au murit și 9 adulți cu vârsta între 20 și 64 de ani, iar alții au fost foarte grav bolnavi. Astfel, aproape jumătate din cei 121 de pacienții internați la terapie intensivă au avut vârsta sub 65 de ani.

Noul studiu nu precizează dacă adulții tineri care au decedat sau au suferit îmbolnăviri grave s-au confruntat anterior cu o stare precară a sănătății, dar ridică totuși un serios semn de întrebare în privința afirmațiilor făcute până acum că tinerii sunt imuni la COVID – 19.

Cei tineri se pot îmbolnăvi foarte grav, ca urmare a infecției cu coronavirus, și, mai mult decât atât, o pot răspândi la fel ca cei în vârstă.

Copiii mici și foarte mici

”Cred că toată lumea ar trebui să acorde atenția cuvenită acestui lucru. Nu doar cei în vârstă. Chiar și cei de la 20 de ani în sus trebuie să aibă grijă să nu se infecteze, deși ei se cred tineri și sănătoși”, a declarat Stephen S. Morse, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității Columbia, potrivit thecut.com.

Chiar și copiii se pot îmbolnăvi din cauza COVID-19, deși riscul este considerat a fi scăzut. Un alt studiu, efectuat pe pacienții Centrului de control și prevenție a bolilor din China, arată că nu mai puțin de 125 de copii, din cei 2.143 suspectați sau testați pozitiv pentru coronavirus, au dezvoltat îmbolnăviri foarte grave, iar un băiat de 14 ani a decedat, în ciuda eforturilor medicilor.

Iar autorii studiului realizat în China atrag atenția asupra faptului că sunt vulnerabili  în mod deosebit copiii mai mici de 5 ani.