Numărul persoanelor decedate din cauza maladiei COVID-19 a ajuns în această ţară la 10.027, în creştere cu 167 de victime în raport cu bilanţul de vineri, a raportat Guvernul rus pe site-ul său oficial.

Peste 10 mii de decese în Rusia

Rusia a confirmat 674.515 de cazuri de COVID-19 pe teritoriul său şi ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume prin prisma numărului de infectări.

Totuşi, numărul relativ scăzut de decese raportate la cazurile de infectare, în comparaţie cu alte ţări, ridică semne de întrebare legate de o posibilă subevaluare a bilanţului victimelor.

Rusia a explicat cifrele sale mai mici, comparate cu cele din ţările occidentale, prin faptul că autorităţile naţionale numără în primul rând doar decesele a căror cauză principală, după autopsie, este noul coronavirus, în timp ce alte ţări recenzează cvasi-totalitatea deceselor care îi vizează pe pacienţii testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Autorităţile ruse susţin totodată că epidemia a ajuns mai târziu în Rusia, că această ţară a avut timpul necesar pentru a-şi pregăti spitalele şi pentru a dezvolta o politică de depistare în masă.

În bilanţul său asupra mortalităţii din aprilie, agenţia publică Rosstat a dublat numărul morţilor recenzaţi în acea lună, după ce a lărgit definiţia deceselor pe baza recomandărilor formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Departamentul Sănătăţii din Moscova a numărat în mai 5.260 de decese cauzate de noul coronavirus, utilizând această metodă de clasificare.

La rândul său, site-ul Guvernului rus anunţă însă în continuare că 3.929 de persoane au murit de COVID-19 în capitala ţării pe întreaga durată a pandemiei, conform Agerpres.