Parlamentul din China ia în considerare să amâne sesiunea sa plenară, mare adunare anuală a regimului comunist, a anunţat luni agenţia de presă oficială Xinhua, în contextul epidemiei de pneumonie virală, relatează AFP.

Această sesiune legislativă plenară de zece zile, în timpul căreia parlamentul ratifică, prin majoritate covârşitoare, deciziile Partidului Comunist Chinez (PCC), ar fi urmat să aibă loc în martie, aşa cum se întâmplă de 35 de ani.

Însă Comitetul Permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez) va primi o propunere de amânare a sesiunii ce urma să se deschidă la 5 martie, a anunţat agenţia de presă oficială.

Xinhua nu a precizat motivul acestei amânări, dar o decizie în acest sens era în mare măsură aşteptată din cauza epidemiei de coronavirus care a contaminat în China, începând din decembrie, 70.500 de persoane, dintre care 1.770 au murit.

Provincia Hubei din centrul ţării, de unde a pornit epidemia, este aproape în totalitate izolată de lume de la 23 ianuarie, un număr de 56 de milioane de locuitori fiind plasaţi de facto în carantină.

În cadrul unei reuniuni care se va deschide la 24 februarie, Comitetul Permanent al ANP va discuta de asemenea un proiect de lege pentru interzicerea comerţului cu animale sălbatice, precum şi consumul lor, “pentru a proteja viaţa, sănătate şi securitatea oamenilor”.

Epidemia pare să fi apărut într-o piaţă din Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde erau vândute animale sălbatice vii.