Cornel Stroescu s-a declarat dezamăgit.

"Suntem dezamăgiţi de Comisia de Agricultură. Legea a trecut de Senat, în şase luni a trecut de cinci comisii, avize pozitive, a trecut cu majoritate de plenul Senatului, cu o singură abţinere, dar acum ne lovim de Camera Deputaţilor, cameră decizională. Am cerut o modificare la legea 283 pentru fonduri necesare pentru înfiinţarea Camerelor Agricole în toată ţara, pentru că sunt doar 14 judeţe în care s-au înfiinţat, la iniţiativa şi pe banii fermierilor. Şi în al doilea rând, o finanţare pe trei ani pentru a angaja, în aceste camere agricole, specialişti, pe fiecare ramură a agriculturii care vor îndruma oamenii ce să facă, ce să producă, ce hibrizi să folosească, ce animale sunt mai performante", a precizat Cornel Stroescu. 

Stroescu a afirmat că la întâlnirea de luni, 26 septembrie, cu Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, până la urmă preşedintele Nini Săpunaru a înţeles necesitatea acestei legi. Principalii opozanţi ai înfiinţării Camerelor Agricole sunt liderii unor asociaţii mici şi federaţii care invocă diverse motive, de legalitate etc. 

"Ce spun ei? Că nu e legal, că nu e bine asta, ailaltă. Le-am spus chiar ieri: veniţi cu propuneri. Sunt asociaţii ale fermierilor, dar nu cred că fermierii ştiu ce fac liderii lor, oponenţa", a spus Cornel Stroescu. 

Acesta consideră că agricultura românească trebuie să fie bine organizată, în context european, pentru a reprezenta interesele tuturor fermierilor, prin Camerele Agricole. 

"Se zvoneşte că nu ar mai fi subvenţii după anul 2020. Se aude în Parlamentul European. Acum nu ştiu sigur dacă vor fi sau nu, dar noi trebuie să ne organizăm. Până la urmă, trebuie să le înfiinţăm în toată ţara. Nu putem să vorbim de o agricultură performantă în România dacă nu suntem organizaţi. Suntem într-o piaţă comună, noi, fermierii români, plecăm de pe ultimul loc, putem spune, cu cea mai mică subvenţie, cu cele mai mici preţuri la cereale, preţuri mari la inputuri. Nu avem decât să ne organizăm, astfel încât prin Camerele Agricole să vindem împreună, prin Camerele Agricole să cumpărăm inputurile. Prin Camerele Agricole atribuţia principală ar fi desfacerea produsului, pentru că în agricultură, este o mare problemă cu desfacerea produselor", a precizat Cornel Stroescu. 

Preşedintele Camerei Agricole Naţionale a participat marţi la Ziua Porumbului, ediţia a IV-a, organizată pe loturile demonstrative ale companiei Agroind Cauaceu în comuna Diosig. Evenimentul a adunat peste 500 de fermieri din Bihor şi judeţele învecinate, alături de 150 de specialişti, reprezentanţi ai unor companii multinaţionale producătoare de sămânţă, producători de pesticide, de fertilizanţi şi firme de construcţie sau dealeri de utilaje agricole de ultimă generaţie. 

"Evenimentul a fost foarte bine organizat, organizatorul de aici fiind colegul nostru, preşedintele Camerei Agricole Bihor, membru în Colegiul Naţional, Dan Corbuţ, patronul companiei Agroind Cauaceu", a menţionat Stroescu. 

AGERPRES