Oficialii apărării au informat parlamentul de la Seul după ce testul Coreei de Nord al unei bombe nucleare a avut loc în weekend.

Coreea de Sud răspuns testului cu exerciții de incendiu live, cu rachete lansate atât la sol cât și la aer.
Statele Unite au avertizat că orice amenințare la adresa ei sau a aliaților săi ar fi întâmpinată cu un "răspuns militar masiv".

Coreea de Nord declară că a testat o bombă cu hidrogen care se potrivește unei rachete cu rază lungă de acțiune.

Phenianul a respins în mod repetat sancțiunile ONU și presiunea internațională prin dezvoltarea de arme nucleare și testarea rachetelor, iar provocările s-au intensificat.

În ultimele două luni a efectuat teste intercontinentale de rachete balistice, trimițând unul peste Japonia continentală în Oceanul Pacific. De asemenea, a amenințat că va lansa rachete către teritoriul Pacificului din Guam.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite va organiza o reuniune de urgență pentru a discuta răspunsul său.

Înaintea acestei întâlniri, Coreea de Sud și liderii Japoniei au fost de acord să impună o rezoluție mai puternică a ONU privind Coreea de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al președinției sud-coreene a palatului.

Consiliul de Securitate a aplicat ultima dată sancțiuni în luna august, vizând exporturile din Coreea de Nord.

Chang Kyung-soo, un oficial al ministerului apărării, a declarat parlamentului: "Am continuat să vedem semne de lansare a unor rachete balistice, de asemenea, anticipând că Nordul ar putea declanșa o rachetă balistică intercontinentală".

Ministerul a declarat, de asemenea, că parlamentul va încerca să pună în funcțiune un transportator de nave cu motor nuclear care să se ocupe de peninsulă.

China a prezentat un protest oficial la ambasada RPDC la Beijing

Ministerul de Externe chinez a anunţat luni că a prezentat un "protest oficial" la ambasada Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord) la Beijing în legătură cu al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat, duminică, de către Phenian, transmit Reuters şi AFP.

''Coreea de Nord cunoaşte clar opoziţia Chinei faţă de testele sale nucleare'', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că Beijingul susţine constant că situaţia tensionată din Peninsula Coreeană poate fi depăşită prin dialog. 

Phenianul a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen, ceea ce a atras reacţii de condamnare ferme din partea întregii comunităţi internaţionale. 

Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un 'succes total'. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune de care dispune regimul nord-coreean. Precedentele teste nucleare efectuate de Coreea de Nord au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.