Cumparatorii actiunilor sunt Telesystem International Wireless Inc. (TIW) si consortiul ROMGSM, doi dintre actualii actionari ai companiei. Dupa aceasta vinzare, Copos va ramine cu 0,9% din actiunile MobiFon. „A fost o decizie pe care am considerat-o oportuna i acest moment. E vorba de o afacere profitabila pentru Ana Electronic”, a declarat George Copos.
Vinzarea pachetului respectiv de actiuni survine itr-un moment i care TIW, care este actionarul majoritar al MobiFon, a anuntat ca negociaza posibilitatea unei restructurari a creditelor sale, care au ca termen de expirare luna iulie 2001.
MobiFon a fost integrat de TIW i ClearWave, divizia de telefonie mobila din Europa Centrala si de Est din care mai face parte operatorul ceh de telefonie mobila Cesky Mobil. Prin ClearWave, TIW detine 50,1% din actiunile Cesky Mobil si 63,6% din actiunile MobiFon.
Mai multe publicatii occidentale au atras atentia ca, i momentul de fata, TIW itimpina dificultati i a acoperi creditele contractate si ca aceste probleme se rasfring asupra tuturor diviziilor, inclusiv a MobiFon.
Actionarii vorbesc de incapacitate de plata
Dificultatile sunt cu atit mai mari cu cit intentia ClearWave de a lansa o oferta publica de actiuni pentru MobiFon si Cesky Mobil s-a soldat, anul trecut, cu un esec. Investitorii occidentali nu au cumparat actiunile ClearWave, pe motiv ca plata imprumuturilor companiei ameninta serios capacitatea investitionala si implicit mentinerea i competitia cu celilalti operatori din zona.
La 31 decembrie 2000, datoriile totale ale ClearWave erau i valoare de 570 milioane de dolari, din care 280 milioane de dolari reprezinta imprumuturile MobiFon din 1997 si 1998.
in prospectul ofertei publice de actiuni de anul trecut, Alexander Tolstoy, presedintele si seful executiv al ClearWave, si James Jackson, directorul financiar, atentionau investitorii i privinta unei posibile intrari i incapacitate de plata a MobiFon.
„O parte importanta a veniturilor sunt folosite pentru plata dobinzilor si a ratelor la imprumuturile primite, situatie i care va exista o reducere importanta a fondurilor dedicate investitiilor. Acest lucru va limita flexibilitatea companiei i a face fata competitiei”, se arata i documentul respectiv.
Conducerea ClearWave merge mai departe si spune ca datoriile ar putea sa fie atit de mari, „icit am putea sa itimpinam dificultati i efectuarea platilor”.
„Daca vom esua i a face fata platilor, vom intra i incapacitate de plata, situatie i care nu vom mai putea sa finantam retelele de telefonie mobila si celelalte activitati adiacente”, afirma Tolstoy.
Ted Lattimore, presedintele MobiFon, a declarat isa ca deocamdata compania nu are nevoie de asistenta financiara din partea TIW, pentru ca isi finanteaza investitiile din propriile venituri. Dar Lattimore nu spune nimc de plata ratelor de capital si a dobinzilor la imprumuturile luate de MobiFon