ANSVSA a „rupt” cu amenzi și a închis unități. Care au fost neregulile

Inspectorii ANSVSA au impus amenzi în valoare totală de peste 700.000 de lei și au emis 4 decizii de suspendare a activității și 2 de interzicere a acesteia. De asemenea, au pus sub sechestru 14.000 de kg de produse lactate, în urma desfășurării a aproape 1.000 de acțiuni de control în diverse locații, precum depozite alimentare, unități de reambalare a produselor lactate, precum și platforme logistice și terminale de distribuție care alimentează lanțurile de supermarketuri și hipermarketuri, magazine alimentare, unități de alimentație publică și piețe en gros.

Între neregulile constatate se numără nerespectarea normelor sanitare veterinare referitoare la ambalarea, etichetarea și depozitarea produselor, precum și utilizarea incompletă a echipamentelor de protecție sanitară de către personalul care manipulează alimentele. De asemenea, au fost identificate cazuri de utilizare a mijloacelor de transport neautorizate din punct de vedere sanitar veterinar pentru transportul produselor alimentare.

Produsele nu erau conforme cu eticheta

În ceea ce privește calitatea produselor, analizele efectuate au indicat un conținut mai scăzut de grăsimi, un conținut mai ridicat de cloruri/sare și un conținut mai mic de proteină față de cel declarat pe etichetă, precum și discrepanțe în ceea ce privește specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe ambalaj.

”În intervalul 16 – 29 martie 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus continuarea controalelor pentru verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate comercializate pe piaţa din România.

Astfel, în perioada menţionată, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 996 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.

Cu ocazia acestor controale au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în unităţi din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea activităţii de reambalare, modul de marcare şi etichetare”, informează ANSVSA.

În urma identificării neregulilor și a încălcării prevederilor legislative în domeniul siguranței alimentare, au fost aplicate un total de 101 sancțiuni contravenționale, cu o valoare cumulată de 703.200 de lei. De asemenea, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare a activității și 2 ordonanțe de interzicere a acesteia. În plus, s-a dispus măsura de reținere oficială sau sechestru pentru o cantitate totală de 14.443 de kg de produse lactate.

Ambalajele nu respectau normele

În timpul controalelor efectuate, au fost identificate mai multe nereguli, inclusiv nerespectarea normelor sanitare veterinare referitoare la ambalarea, etichetarea și depozitarea produselor alimentare, precum și utilizarea incompletă a echipamentelor de protecție sanitară de către personalul care manipulează aceste produse. De asemenea, au fost constatate cazuri în care mijloacele de transport utilizate pentru transportul produselor alimentare nu erau autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.

În plus, au fost colectate 148 de probe din produse lactate și lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru a determina parametrii fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu informațiile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat în fabricarea acestor produse și detectarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.

Rezultatele analizelor au evidențiat mai multe neconformități, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, unde s-au constatat diferențe procentuale față de valorile declarate de producător pe etichetă: un procent mai scăzut de grăsime față de cel declarat; un procent mai mare de cloruri/sare față de cel declarat; un procent mai mic de substanță uscată față de cel declarat; un procent mai mic de proteină față de cel declarat; precum și discrepanțe în ceea ce privește specia de la care provine laptele, în raport cu informațiile de pe ambalaj.