Peste 440 de dosare penale înregistrate, în care sunt cercetate 532 de persoane, 523 de infracţiuni constatate şi 137 de sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare totală de 127.650 de lei, dar şi 44 de tone de articole pirotehnice confiscate. Acesta este bilanţul controalelor Poliţiei Române în cadrul acţiunii ”Foc de artificii”, declanşată în urmă cu o lună.

Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Poliţie Transporturi, Direcţiei Rutiere şi ai Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, acţionează pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, arată IGPR.

Au fost confiscate 44 de tone de articole pirotehnice

Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Astfel, până în prezent, au fost verificate 466 de persoane fizice şi juridice autorizate, fiind efectuate 1.624 de acţiuni în complexuri, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfăşurării acţiunilor, au fost identificate 466 persoane fizice şi juridice neautorizate, precizează IGPR.

În urma acestor activităţi, au fost înregistrate 445 de dosare penale, în care sunt cercetate 532 de persoane.

De asemenea, au fost constatate 523 de infracţiuni şi aplicate 137 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 127.650 de lei. Totodată, au fost confiscate 44 de tone de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 şi P, în valoare de peste 1.400.000 de lei.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii cooperează cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Amenzi de până la 7.500 de lei

Conform legii, persoanele fizice nu au dreptul să deţină şi să utilizeze articole pirotehnice dacă nu au autorizație şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

Mai exact, vorbim despre Legea nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explosive, care reglementează utilizarea materialelor pirotehnice.

Persoanele care nu respect regulile se pot alege cu o amendă care poate ajunge la 7.500 de lei. Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

De asemenea, cei care nu respectă prevederile legale riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.