Contactat telefonic, „fericitul” beneficiar al unui contract pentru o locuinta ANL propune un pret de 8.500 de dolari (aproximativ 9.000 euro) pentru cedarea contractului. Apartamentul cu trei camere, situat in cartierul bucurestean Militari, are o valoare de 17.000 de euro. Din aceasta valoare, cel care preia contractul mai are de platit 12.500 de euro. Rezulta ca apartamentul este cedat de proprietar cu aproximativ 21.500 euro. Profitul obtinut de contractant este de 4.500 de euro.
Am incercat sa aflam de la ANL daca o astfel de tranzactie este posibila. Desi intrebarile adresate conducerii ANL au fost suficient de clare (…in ce conditii este posibila o preluare de contract si cine alege noul beneficiar…), comunicatul transmis de reprezentantii acestei institutii si semnat de directorul general al ANL, Corneliu Popescu, a evitat raspunsul. Din comunicatul ANL rezulta doar ca nu au aparut pana in prezent cazuri de insolvabilitate. Dar nu este lamurita problema transferurilor de contracte.
Raspunsul evaziv al ANL ofera doua posibilitati. Ori cedarea de contract este ilegala, dar reprezentantii ANL s-au ferit sa comenteze, tocmai pentru ca au cunostinta de astfel de practici, ori cedarea contractului este legala, dar atunci ANL se fereste sa faca publica aceasta portita pe care ar putea sa o foloseasca doar o parte din contractanti, selectati pe spranceana. Cert este ca forma in care sunt concepute contractele de ipoteca si de credit ipotecar lasa loc speculantilor pe piata imobiliara, in cazul in care ANL nu adopta o pozitie clara fata de acest fenomen.
Avocatul Bogdan Virjan, de la societatea de avocatura Stefanica si Asociatii, afirma: „Contractul de ipoteca poate fi cesionat de proprietarul bunului ipotecat unei alte persoane, doar daca acesta are acordul prealabil scris al creditorului ipotecar, adica ANL”. Si cesiunea contractului de credit ipotecar este posibila. Important este sa fie de acord reprezentantii ANL.
Cu alte cuvinte, la mana conducerii ANL stau tranzactii imobiliare din care o anumita parte din contractanti ar putea obtine profituri substantiale, in timp ce pe listele ANL mii de familii asteapta contractarea unui credit pentru locuinta. „De remarcat ca o persoana care ar mai avea foarte mult de asteptat pana la obtinerea unui credit prin ANL, desi indeplineste conditiile prevazute de lege, ar putea sa intre in posesia unui astfel de credit mai rapid, prin intermediul institutiei juridice a cesiunii contractului de credit ipotecar. O astfel de operatiune poate sa devina la un moment dat rentabila chiar si pentru ANL, in cazul in care persoana cu care s-a incheiat contractul nu mai dispune de mijloace financiare”, precizeaza avocatul Bogdan Virjan.
Cum despre persoane care au devenit insolvabile nu este cazul (cel putin asa precizeaza comunicatul ANL), se poate interpreta in diverse feluri faptul ca aceasta institutie ocoleste raspunsul in legatura cu posibilitatea cesionarii contractului.