Cu ce te-ai ales din salariul tau? Raspunsul pe care ti-l da un moldovean la aceasta intrebare este: „???”, pentru ca, practic, nu prea stie ce este salariu. Sau stie putin, cam tot atat de putin cat ii aduce aminte stomacul care nu se poate linisti nici pe sfert din produsele cumparate din acesti bani. Un salariu mediu pe economie este 26 de dolari, iar unul minim este de 1,4 dolari. Cand esti posesorul acestui venit iti poti cumpara, cu succes, aproape patru oua, iar cand il ai pe cel mediu, poti sa iei chiar doua cofraje. Aceasta in cazul in care nu esti bugetar ca sa astepti luni de zile pentru a-ti primi salariul. Dar am intalnit si moldoveni fericiti. Ei nu se descurca, evident, din salariu, pentru ca sunt cetatenii unui stat in care economia neagra se bucura de mare apreciere, iar de vandut si cumparat se vinde si se cumpara orice.
Sa incepem, prin urmare, cu ce se vede: o piata, forfotind de lume, duhnind a peste expus printre detergenti si cutii cu tenisi chinezesti, amestecand uimitor fete cu strampi scumpi, italienesti, care cumpara rosii de 2 dolari kilogramul, cu batrani prabusiti cu mana intinsa pe ambalaje de la tigarile intrate in tara prin Transnistria sau Ucraina. Printre standurile cu blugi si frigiderele pline cu carne trase in mijlocul drumului, de care atarna cablurile electrice cu stecherele nebagate in priza, se lafaie zeci de standuri cu alcool contrafacut, cu etichete de mari colectii si preturi de alcool medicinal.
Mafia comertului cu alcool este una dintre cele mai puternice din tara. Cu granitele rupte de Tiraspol, Moldova nu mai are nici un control asupra frontierelor sale. Din Transnistria intra zilnic sute de tone de alcool expediat din Rusia si Ucraina, la preturi fara concurenta.
Mafia se ascunde dupa cortina transnistreana
La coltul tejghelelor, moldovenii plesnesc de tarabe pesti sarati si uscati, ii molfaie si ii inmoaie cu un gat de votca sau de bere puturoasa. De mana le atarna mucuri de tigari, „di siele bune”, venite evident tot prin contrabanda in care transnistrenii joaca un rol capital. Statisticile arata ca singurul producator de tigari din Moldova, combinatul de tutun din Chisinau, de care tin cu dintii parlamentarii si nu vor sa-l privatizeze, exporta anual cinci-sase miliarde de tigari.
Prin vama trece, oficial, numai a zecea parte. Restul ajunge frumusel la Tiraspol si se intoarce, fara taxe vamale platite in Moldova. Cui ii pasa, cand moldovenii stiu prea bine ca sefii contrabandei cu tigari sunt sponsorii unor formatiuni politice de la Chisinau, iar altii beneficiaza de sprijinul politic al administratiei de la Tiraspol, aparata, pana acum, de Moscova.
Aceasta este insa doar o axioma. Nimeni nu demonstreaza si nu este interesat sa demonstreze ceva.
In piete, moldovenii incearca sa-si castige painea vanzand muraturi cu retete de preparare importate din Coreea. Si mai sunt batrani care incearca sa vanda pungi, sireturi si vopsea de oua din Ucraina. Pentru ei, politica este tot atat de departe pe cat este un kilogram de sunca de Praga, iar rusii sunt cei care le dau de mancare pe bani putini. Pentru cei care cunosc tainele jocului, rusii sunt cei care, prin Putin, pot influenta regulile lui. Cunoscute fiind relatiile vechi cu presedintele Lucinschi, o intelegere intre cei doi sefi de stat ar putea reglementa situatia Transnistriei, dand o grea lovitura contrabandei de pe piata Moldovei. Dar costurile, cel putin politice, ar fi foarte mari. In asteptarea schimbarilor, moldovenii privesc catre Rasarit.