Contestaţia depusă de Diana Șoșoacă s-a soluţionat cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. De menționat este faptul că, în urma sancţiunii cu avertisment scris care i-a fost aplicată Dianei Şoşoacă pe 26 aprilie, aceasta nu mai poate reprezenta Camera superioară a Parlamentului în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, susține că senatoarei Diana Șoșoacă i se reproșează mai multe nereguli foarte importante. Printre acestea se numără: “nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor Regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului, în cadrul şedinţelor de plen şi încălcarea solemnităţii şedinţelor de plen prin nerespectarea regulilor privitoare la luarea de cuvânt”, a spus aceasta.

În acest context, luni, ​Biroul Permanent al Senatului a decis ca senatoarea Diana Şoşoacă să fie sancționată cu avertisment scris.

Ce spune Comisia Juridică despre Diana Șoșoacă 

Decizia vine după ce Comisia Juridică a recomandat printr-un raport scris sancționarea acesteia pentru nepurtarea măștii în sala de plen, pentru discurs homofob și extremist, dar și pentru încălcarea legilor și a ”normelor de bun-simț”.

“Decizia Biroului permanent a fost de a accepta această sancţiune, un avertisment scris la adresa doamnei senatoare Diana Iovanovici Şoşoacă. Acest avertisment scris a fost aprobat în Biroul permanent, va fi citit şi în şedinţa de plen a Senatului de astăzi. Doamna senatoare are la dispoziţie 15 zile să conteste această decizie”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

În același timp, pe lângă acuzațiile care i-au fost aduse legate de masca de protecție, Comisia Juridică a elaborat un raport în care susține că “încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”.

”Din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corespunzătoare demnității sale”, se arată în raportul comisiei juridice.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea