Obiectivul Uniunii Europene este o reducere cu 15% a consumului de gaze în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu media din aceeaşi perioadă din ultimii cinci ani consecutivi, cu scopul de a stopa dependenţa blocului comunitar de combustibilii fosili din Rusia.

Consumul de gaz a scăzut semnificativ la nivelul Uniunii Europene

În perioada august 2022 – ianuarie 2023, în rândul statelor membre UE, cea mai redusă scădere a consumului de gaze naturale s-a înregistrat în Irlanda (minus 0,3%), în timp ce Spania (minus 13,7%) şi Slovenia (minus 14,2%) au raportat scăderi semnificative, dar nu au atins ţinta de 15%. În alte state membre UE, consumul a scăzut cu peste 15%, în unele cu peste 40%.

Cel mai semnificativ declin al consumului de gaze s-a înregistrat în Finlanda (minus 57,3%), Lituania (minus 47,9%) şi Suedia (47,9%). România, Luxemburg, Ţările de Jos, Danemarca, Croaţia, Ungaria, Grecia şi Bulgaria au raportat, la rândul lor, scăderi ale consumului între 20% şi 30%, informează Agerpres.

Pe de altă parte, consumul de gaze naturale a crescut în Malta (11,9%) şi Slovacia (4,6%).

În perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023, consumul de gaze naturale la nivelul blocului comunitar a fost mult sub media din 2017 – 2022.

În primele şapte luni din 2022, consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a variat între 1.938 petajouli (PJ) în ianuarie, o lună mai rece, cu un consum mai ridicat, şi 785 PJ în iulie, ceea ce indică per ansamblu o scădere a consumului lunar, chiar înainte de a se stabili ţinta de reducere de 15%.

Se preconizează o iarnă grea pentru Europa

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a avertizat în legătură cu o posibilă penurie de energie în iarna viitoare, deoarece cantitatea de gaz natural lichefiat (GNL) nou introdus pe piață este relativ mică, în timp ce consumul Chinei va crește în acest an.

Guvernele europene au luat multe decizii corecte în ultimul an pentru a asigura aprovizionarea cu energie, cum ar fi construirea mai multor terminale de GNL pentru a înlocui livrările de gaz rusesc prin conducte, a declarat Birol pentru Reuters, sâmbătă, în marja Conferinței anuale de securitate de la Munchen.

Dar au avut și noroc, a spus el, o iarnă blândă reducând cererea, în timp ce slăbiciunea economică din China a dus la prima scădere a consumului în această țară din ultimii 40 de ani.

„Pentru această iarnă este corect să spunem că am scăpat. Dacă nu există surprize de ultim moment, ar trebui să trecem cu bine… poate cu câteva vânătăi pe ici pe colo”, a spus Birol. „Dar întrebarea este… ce se va întâmpla iarna viitoare?”.