Materialele de construcţie alternative par să fie tot mai des promovate ca o modalitate de reducere a costului de construcţie şi efectiv a preţului de vânzare al locuinţelor. Chiar dacă până acum construcţiile de acest tip au rămas mai mult cazuri izolate, încep să apară tot mai mulţi dezvoltatori care ies pe piaţă cu asemenea soluţii.

Compania de dezvoltare imobiliară Metropolitan Capital Group pregăteşte un proiect imobiliar ce va cuprinde 170 de locuinţe pe structură de oţel a căror preţ variază între 21.012 euro, pentru o garsonieră, şi 35.800 de euro, fără TVA, pentru un apartament cu trei camere. Compania nu cere bani în avans, ci doar la finalizarea proiectului ce va fi amplasat în Mogoşoaia, potrivit organizatorilor târgului  imobiliar tIMOn, evenitment în cadrul căruia va fi lansat proiectul Casa Felice. 

„Până la finalizarea proiectului clienţii nu vor trebui să plătească nici un ban. Vom face nişte liste de aşteptare, vom verifica bonitatea financiară a celor interesaţi, iar contractul se va semna atunci când locuinţa va fi livrată. În concluzie, nu există niciun pericol ca beneficiarii proiectului nostru să piardă bani, aşa cum se întâmplă uneori pe piaţă”, a declarat George Diculescu, consilier imobiliar al Eurometropola, agentul exclusiv al proiectului.

Proiectul, format din şapte blocuri de mici dimensiuni, este deocamdată doar pe hârtie, dar dezvoltatorii susţin că ansamblul va fi finalizat în maxim trei luni de la începerea lucrărilor, programate pentru 15 septembrie 2010. Construcţia va fi realizată exclusiv din banii dezvoltatorului.

Cum se construieşte

Locuinţele construite pe structură de oţel au pereţii căptuşiţi cu vată minerală, cărora li se adaugă plasă din metal, masă de şpaclu şi ultimul strat, din rigips. La interior, pereţii sunt izolaţi cu ajutorul unor plăci din gips-carton.

Costul de construcţie al unei astfel de case se ridică la circa 400 euro/mp, fără teren şi utilităţi.

Metropolitan Capital Group a fost fondată în 2001 în Cipru de către omul de afaceri elen Athanasios Samaras şi de Peter Saarloos, fost director în cadrul grupului financiar ING. Companiile grupului sunt prezente în Grecia, România, Cipru, Ucraina, Serbia şi au sedii în Emiratele Arabe Unite, Israel, Marea Britanie, Olanda, SUA, Germania şi Elveţia.

„După cazuri precum Planorama nu putem cere nimănui să mai aibă încredere în astfel de proiecte pe hârtie şi pentru a cumpăra offplan oamenii au nevoie de garanţii suplimentare. De aceea, am analizat cu mare atenţie această ofertă, cotată ca cea mai bună din târg, şi ne-am asigurat că nu există nici un fel de risc pentru vizitatorii tIMOn”, a menţionat Vlad Vlăsceanu, directorul târgului.

Ansamblul Casa Felice va fi lansat în cadrul celui de-al 17-lea târg imobiliar tIMOn, ce se va desfăşura în perioada 9-12 septembrie în Piaţa Constituţiei.