"Este unul din lucrurile pe care le voi preda viitorului ministru: o schiţă de buget pentru anul 2016. Angajamentul pe care l-am avut cu primul ministru pentru că bugetul Ministerului Agriculturii trebuie să cunoască o îmbunătăţire sensibilă după ce s-a aprobat la nivelul Parlamentului legea cu acel miliard de euro defalcat până în 2020. Legea spune foarte clar că în 2016 trebuie să avem separat în buget 145 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii. Discuţia cu premierul Ponta şi cu ministrul Teodorovici a fost ca MADR să facă o economie din ceea ce are, adică din cele 5,2 miliarde de lei, în acest moment de jumătate din această sumă de 145 de milioane de euro şi noi am făcut acea economie şi în egală măsură Ministerul de Finanţe se angajează să suplimenteze cealaltă jumătate, care însemna în jur de 300 milioane de lei. Voi prezenta schiţa de buget viitorului cabinet cu cele 5,2 miliarde de lei plus cele 300 de milioane de lei pentru irigaţii", a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în conferinţa de bilanţ. 

Întrebat despre numele viitorului ministru al Agriculturii, Constantin a afirmat nu a discutat cu premierul desemnat Dacian Cioloş acest lucru discuţiile vizând doar "politica guvernamentală şi un sprijin pe anumite proiecte", însă a adăugat că şi-ar dori cu adevărat un profesionist. 

"Am avut o discuţie cu premierul desemnat, o discuţie foarte bună care a vizat numai politica guvernamentală şi un sprijin pe anumite proiecte. Nu am discutat absolut niciun nume, sigur se vehiculează anumite nume, dar vreau să îl asigur pe viitorul ministru ca îi voi da tot sprijinul dacă va solicita acest lucru.(…) Nu i-am făcut nicio recomandare premierului Cioloş deoarece cunoaşte bine sectorul, cunoaşte oamenii care lucrează în agricultură", a adăugat ministrul Agriculturii. 

De asemenea, şeful MADR a precizat că, din punct de vedere al funcţiei de ministru al Agriculturii, dar şi personal, premierul va acorda atenţia cuvenită sectorului pentru că provine din acest domeniu pe care îl cunoaşte foarte bine, însă din punct de vedere politic ca şi copreşedinte ALDE va fi foarte atent la ce se întâmplă la nivel guvernamental şi votul va fi dat pe fiecare proiect în parte. 

"Din punct de vedere al posturii în care mă aflu, de ministru al Agriculturii, sunt extrem de bucuros că viitorul prim-ministru cunoaşte foarte bine agricultura, vine din domeniu şi va acorda atenţia necesară acestui sector şi am putea cunoaşte o dezvoltare. Din punct de vedere personal am lucrat foarte mult timp cu Dacian Cioloş, aici la Ministerul Agriculturii şi am colaborat foarte bine cât a fost comisar european şi nu pot decât să mă bucur pentru domnia să şi să-i urez succes. Din punct de vedere politic – dincolo de faptul că am văzut tot felul de discuţii că partidele vor propune tehnocraţi, nu a existat o astfel de discuţie cu noi şi mă îndoiesc că ar fi existat cu alt partid – toate numele pe care le va propune probabil vor fi cele pe care le va decide domnia sa, fără să aibă propuneri de la partide. Dar, m-aş bucura din punct de vedere politic, şi sigur că ar fi mult mai uşor pentru noi să decidem ce vom face la votul de învestitură şi mai ales după aceea, dacă ar fi cu adevărat un profesionist cel care ar veni la minister sau la celelalte ministere. Dar dacă după momentul de învestitură când probabil se va întruni numărul necesar, ca şi copreşedinte ALDE, voi fi foarte atent la ceea ce se întâmplă la nivel guvernamental şi votul va fi dat pe fiecare proiect în parte", a subliniat ministrul Agriculturii. 

Constantin a adăugat că, în ceea ce priveşte menţinerea secretarilor de stat din minister, nu a avut nicio discuţie cu premierul desemnat. 

Întrebat care vor fi viitoarele proiecte personale după ce va preda portofoliul de la Agricultură, şeful MADR a precizat că nu a avut timp să se gândească la astfel de proiecte, însă a adăugat că aşteaptă oferte. 

"Când eşti angrenat în activitatea unui minister nu ai foarte mult să te gândeşti la proiectele personale. O să mă gândesc şi la proiecte personale după ce voi preda toate aceste dosare viitorului ministru. Aştept oferte", a spus Daniel Constantin. 

AGERPRES