‘Este în analiză la Ministerul de Finanţe, iar taxarea inversă la cereale este tot o decizie a Ministerului de Finanţe şi ştiu că acolo se fac analize zi de zi vizavi de această măsură şi de posibilitatea prelungirii ei’, a spus Constantin.

Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice a fost introdusă începând cu 1 iunie 2011 pentru o perioadă de doi ani şi expiră la finele acestei luni. CE a dat deja un prim răspuns negativ României în ceea ce priveşte prelungirea măsurii, însă MFP a retrimis documentul spre analiză comisiei, de unde se mai aşteaptă un răspuns.
În ceea ce priveşte solicitarea PDL de prelungire a termenului pentru depunerea declaraţiei de impozit de către agricultori, şeful MADR a precizat că nu există niciun fel de probleme în aceste zone.

‘Nu cred că există o problemă pe această parte şi sigur că dacă ar exista, întotdeauna, am spus şi noi şi MFP că măsura vizează doar suprafeţele care ies pe piaţă, nu cele ale persoanelor fizice care produc pentru consumul familiar. Pentru cele care produc pentru piaţă au pentru prima dată un impozit foarte mic, mult mai mic decât în prezent şi care nu perturbă activitatea persoanelor ocupate în agricultură. Din acest punct de vedere cred că va exista şi o lejeritate şi în ceea ce înseamnă depunere pentru că nu s-a dorit în niciun fel să îngreunăm activitatea agriculturii româneşti prin această măsură’, a menţionat şeful MADR.

Constantin a explicat că înainte de a se adopta această măsură, exista un impozit de 2% pe valoarea tranzacţionată, iar cei care declarau plăteau, în medie, 219 lei pe hectar.

‘Pe noua grilă de impozitare, având o normă de venit, practic nu mai interesează declaraţia vizavi de cât se tranzacţionează şi plăteşte tot pe un hectar 98 de lei, mult mai puţin decât iniţial’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR este optimist în ceea ce priveşte depunerea acestor declaraţii de către agricultori, chiar dacă procentul este deocamdată foarte mic. ‘Cred că vor depune cu toţii pentru că în general sunt cei care solicită de la APIA sprijinul pe suprafaţă şi concomitent cu acesta vor depune şi declaraţia. Plata pentru acest impozit se va face eşalonat la sfârşitul acestui an, pe 25 octombrie, respectiv 15 decembrie’, a mai spus Daniel Constantin.

SURSA: Agerpres