Piaţa de jocuri video va creşte de la 99,6 miliarde de dolari anul trecut la 118 miliarde de dolari în 2019, conform firmei de cercetare de piaţă Newzoo. Piaţa de console a crescut, în 2016, cu 4,5%, iar cea de PC-uri cu 2,1% faţă de 2015. PC-urile reprezintă 32% din piaţa de gaming în timp ce consolele 29%, iar smartphone-urile 27%. Pentru cei care vor o consolă de ultimă generaţie care să ruleze jocuri la cea mai înaltă rezoluţie variantele sunt: PlayStation 4 Pro (PS4) şi Xbox One S. Sony a lansat PS4 Pro în luna noiembrie a anului trecut cu o grafică îmbunătăţită şi putere de procesare sporită. Utilizatorii care dețin un televizor Sony 4K HDR se vor putea bucura de toate titlurile pentru PS4 la o calitate superioară, la rezoluție 4K, dar și de îmbunătățiri la nivelul framerate-ului. Jocurile actualizate pentru PS4 Pro pot fi rulate la rezoluţie 1080p la 60 de cadre pe secundă sau 4K la 30 de cadre. De asemenea PS4 Pro este compatibil şi cu ochelarii de realitate virtuală Playstation VR, însă deocamdată oferta de jocuri este limitată. 
Xbox One S are capacitatea de a reda discuri cu filme Blu Ray 4K, ceea ce PS4 Pro nu face, iar anul acesta Microsoft va lansa o consolă îmbunătățită care se numește Project Scorpio. Scorpio promite o putere de procesare de 6 teraflopi, jocuri la rezoluție 4k cu 60 Hz, procesor cu opt nuclee şi 320GB/s lățime de bandă. 

Nintendo nu a intrat în această cursă a celor mai puternice console şi pregăteşte în luna martie lansarea consolei Switch. Acesta este o consolă hibridă deoarece poate fi folosită atât în mod portabil  cât şi conectată la un televizor. Varianta portabilă a Nintendo Switch are un ecran 6,2 inch cu rezoluţie 720p şi două controllere. Cea fixă implică integrarea acesteia într-o bază prin care consola este conectată la televizor. Spaţiul intern de stocare este de 32 GB şi poate fi extins cu ajutorul cardurilor microSD. Jocurile vin, la rândul lor, pe nişte carduri speciale de unde vor fi instalate pe consolă. Consola va fi disponibilă din 3 martie.  

Un avantaj pe care consolele îl au în faţa PC-urilor este acela că pot fi utilizate chiar şi zece ani de la data achiziţiei. În schimb, un PC are nevoie de actualizare o dată la trei ani în cel mai bun caz. Spre exemplu, pe piaţă încă se găsesc console mai vechi şi jocuri excelente pentru acestea. Astfel, cei care nu au pretenţii foarte mari şi vor doar să se distreze împreună cu prietenii şi familia pot achiziţiona console precum Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 sau chiar Nintendo Wii la preţuri maxime de 800 lei.

Xbox One Slim

Procesor: 8-core x86 cu 8 nuclee
Stocare: 500 GB
Memorie: 8 GB RAM
Blu-ray x2 
(BD-ROM)
Preţ: 1.290 lei
Magazin: eMAG.ro

Nintendo Switch

Procesor: Nvidia Tegra
Ecran: 6,2 inch, 1.280×720 pixeli
Spaţiu de stocare: 32 GB
Altele:  11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1, difuzoare stereo
Preţ: 1.500 lei
Magazin: Altex.ro

Sony Playstation 4 PRO (NEO)

Procesor: x86-64 AMD „Jaguar“, cu 8 nuclee 
GPU: 4.20 TFLOPS, bazat pe tehnologia AMD Radeon

Conectivitate: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac Bluetooth 4.0
Memorie: 8 GB GDDR5
Stocare: HDD de 1 TB
Preţ: 1.800 lei
Magazin: gamestore.ro