Ce efecte au camerele video asupra infractorilor?

Bilanturile efectuate de politisti arata ca sistemele de supraveghere sunt eficiente atat in ceea ce priveste securitatea imobilelor si proprietatilor, cat si pentru siguranta persoanelor.

Acestia au observat ca instalarea camerelor video contribuie la reducerea infractionalitatii din orase, zone rau famate, dar si din firme, companii si diverse alte organizatii.

Datorita informatiilor furnizate de catre camerele de inregistrare, polistitii reusesc sa identifice mai usor infractorii si sa-i aresteze. De asemenea, monitorizarea constanta a unor spatii vizate pe termen lung ii ajuta sa previna diverse incidente.

O influenta pozitiva a sistemelor de supraveghere asupra infractionalitatii se poate observa si in Romania. In ultimul an, conform statisticilor oferite de catre Politia Romana, in tara noastra cetatenii beneficiaza de cel mai ridicat grad de siguranta din ultimii 9 ani.

Cu toate acestea, doar anul trecut au avut loc circa 132.000 de infractiuni contra patrimoniului (furturi, distrugeri, inselaciune, etc.)

Cresterea nivelului de securitate a fost determinata pe de-o parte de catre respectarea si aplicarea cadrului legislativ, care a impus oricarui administrator de firma sa asigure un minim de securitate pentru punctele de lucru, conform unei evaluari in privinta securitatii fizice.

Pe de alta parte, costurile sistemelor de supraveghere video au scazut considerabil si au devenit mai accesibile atat pentru persoanele fizice, cat si pentru firme si companii.

 

Ce spun specialistii in sisteme de securitate ?

Am stat de vorba cu domnul Adrian Pirlogea, inginer sisteme de securitate in cadrul departamentului tehnic al unei societati din Craiova, societate licentiata de catre IGPR si  specializata in instalarea sistemelor de securitate, iar acesta ne-a enumerat principalele probleme ce pot fi prevenite cu ajutorul unui sistem de supraveghere video.

„Sistemele de supraveghere video au ca principala functie prevenirea unui numar foarte mare de infractiuni, insa dintre acestea cea mai intalnita este furtul din locuinte sau chiar din spatii comerciale.

In cazul unei afaceri, sustragerea de bunuri poate fi facuta de catre infractori externi, insa nici personalul angajat nu poate fi exclus din aceasta lista.

Conform experientei mele, proprietarii de afaceri, apeleaza cel mai des la un sistem de supraveghere video pentru a se proteja de astfel de situatii, insa sunt constienti ca aceste camere video permit si supravegherea activitatii personalului, activitate ce poate fi analizata si implicit imbunatatita.

Au fost cazuri in care clientii ne-au semnalat o crestere a productivitatii personalului cu pana la 30%, lucru ce ne-a surprins, deoarece pana atunci, noi tratam un sistem de supraveghere video strict ca si sistem de securitate fizica.

Pe langa prevenirea furturilor, sistemele de supraveghere video sunt folosite de catre familii pentru supravegherea copiilor si implicit a bonelor ce au grija de acestia, a autovehiculelor aflate in parcari, sau chiar a caselor de vacanta.

Pe scurt, clientul trebuie sa identifice ce anume trebuie securizat, iar solutii bineinteles ca exista!”

Cum alegem un sistem de supraveghere video?

Alegerea echipamentelor care formeaza un sistem de supraveghere video poate da uneori batai de cap, insa in aceasta situatie putem opta pentru pachete/kituri deja configurate.

 

Am studiat mai multe magazine online care comercializeaza asemenea echipamente si am ramas placut surprinsi sa constatam ca preturile unui pachet complet, care contine camere HD cu infrarosu, poate incepe de la aproximativ 850 lei.

Aceasta este varianta simpla si economica, insa, cei de la E-Camere.ro ne-au explicat ca totusi cea mai buna varianta este sa alegem un sistem de supraveghere video personalizat, adaptat perfect obiectivului ce necesita supraveghere.

In aceasta privinta suportul in alegerea echipamentelor este oferit gratuit de catre departamentul tehnic al acestora.

Ca si prim criteriu, Geani Baroana, de asemenea inginer sisteme de securitate in cadrul societatii POLITES ONLINE SRL, ne recomanda alegerea unor echipamente produse de catre liderii din acest domeniu: Dahua, Hikvision, Axis, Sony sau Hanwha (Samsung).

Principalul motiv este determinat de fiabilitatea echipamentelor produse de catre acestia, calitatea foarte buna a imaginilor si nu in ultimul rand siguranta in utilizare. In zilele nostre, orice echipament conectat la internet este predispus unor atacuri cibernetice.

Aceste atacuri pot crea probleme chiar si echipamentelor produse de acesti lideri, insa softurile acestora sunt actualizate periodic si se afla tot timpul intr-o continua dezvoltare si imbunatatite intocmai pentru a evita asemenea situatii.

Un al doilea criteriu este rezolutia imaginilor obtinuta de la camerele de supraveghere video, rezolutie ce influenteaza detaliile obiectelor sau persoanelor din campul supravegheat.

Rezolutiile camerelor de supraveghere video sunt cuprinse intre 1 Megapixel si 12 Megapixeli, insa cea mai populara rezolutie in acest moment este cea de 2 Megapixeli (1080p), oferind cel mai bun raport calitate/pret.

 

Un alt criteriu important este dotarea acestor camere cu iluminator in infrarosu, functie care permite obtinerea de imagini chiar si pe timpul noptii, in conditii de iluminare scazuta. Cu cat distanta maxima a infrarosului este mai mare, cu atat imaginile obtinute de la camera sunt de o calitate mai buna.

Functii importante ale unui sistem de supraveghere video

In situatia in care doriti sa achizitionati un sistem de supraveghere video profesional, ar fi bine sa va asigurati ca stiti ce functii va pot oferi acestea si care sunt intr-adevar importante pentru dumneavoastra.

In plus, oricine beneficiaza de:

  • Perioada mare de stocare a imaginilor;
  • Inregistrare la miscare, non-stop sau dupa un orar prestabilit;
  • Stergerea automata a inregistrarilor, fara interventie umana;
  • Compatibilitate cat mai mare (inregistratorul sa permita mai multe tehnologii);
  • Posibilitatea supravegherii de la distanta, prin internet, atat de pe telefonul mobil cat si de pe computerul personal (in direct dar si acces la inregistrari);
  • Monitorizare centrala a mai multor obiective cu ajutorul unui soft oferit gratuit;
  • Functii de autodiagnoza (avertizare sonora sau pe email in cazul unor evenimente);
  • Functii inteligente (line crossing, intrusion detection, etc);
  • Fuctii PTZ ale camerelor, ce ofera posibilitatea orientarii de la distanta a acestora;
  • Posibilitatea extinderii sistemului pe viitor.

 

E-Camere.ro este un magazin specializat in camere supraveghere si alte componente esentiale precum: NVR-uri, surse de alimentare, acumulatori, mufe, cabluri si multe alte produse dedicate sistemelor de securitate.