Conopida este una dintre legumele care trebuie consumate cât mai des şi asta pentru că  numeroase beneficii asupra organismului, în special dacă este consumată în stare crudă. Conopida conține calciu care se găseşte în jurul buchetelor de conopidă şi are un conţinut mare de fosfor, mangan, vitamina K, acid folic şi vitamina B6.

Propietățile legumei

Proprietățile medicinale ale conopidei:

– întărește vasele sanguine,

– elimină colesterolul din organism,

– înlătură inflamația gingiilor (sucul trebuie diluat cu apă în raport de 1:1),

– îmbunătățește pielea problematică

– ajută la depresie și oboseală,

– întărește sistemul nervos,

– în caz de ulcer la stomac, se bea suc de conopidă

– scade pofta de mîncare,

– protejează împotriva cancerului,

– îmbunătățește protecția antioxidantă,

– elimină toxinele din organism.

Compoziția chimică și valoarea nutritivă a conopidei

Prin prezența elementelor utile, această legumă depășește toate celelalte tipuri de varză. În primul rînd, vitamine.

50 de grame de conopidă crudă conțin norma zilnică pentru o persoană. Seria de vitamine include vitamina H, anume ea contribuie la formarea enzimelor în organism. Șirul continuă cu vitaminele E, C, K.

Rolul conopidei

Acizii malic și citric și acidul tartronic rar întâlnit joacă un rol important în alimentația dietetică și terapeutică. Ea conține proteine tradiționale și carbohidrați.

Aceasta conține o mulțime de săruri minerale, iar acest lucru se datorează proprietăților medicinale unice. Conopida este bogată în potasiu, calciu, cobalt, clor, sodiu, zinc, magneziu. În ceea ce privește conținutul de fier, conopida este lider printre legume. Conținutul caloric al conopidei este de numai 29 kcal.

Conopida, mod de preparare

Pentru a fi păstrate proprietățile vindecătoare, conopida se fierbe într-o cantitate mică de apă, iar cratița nu se acoperă cu capac. Aceasta nu se sărează, iar produsul finit se condimentează cu ulei vegetal sau deloc.

Contraindicații

Conopida are o mulțime de compuși purinici. Ei sunt dăunători pacienților cu gută. Nu există aproape nici o reacție alergică la conopidă. Persoanele cu  gastrită cu aciditate ridicată, cu boli intestinale acute, de asemenea nu au voie să mănînce conopidă.