Producătorul german Continental AG va face concedieri masive

Compania germană producătoare de componente auto și anvelope, Continental AG, a dezvăluit, miercuri, 14 februarie, planuri de reducere a personalului implicat în cercetare și dezvoltare (R&D) în cadrul diviziei sale de automotive. Grupul deţine şapte fabrici şi în România.

Această măsură face parte dintr-un proces mai amplu de restructurare a acestei divizii, a anunțat compania.

În contextul schimbărilor de pe piață și al cererii crescânde pentru vehicule electrice, sectorul auto a fost nevoit să se adapteze și să se reînnoiască pentru a rămâne competitiv.

Compania Continental, cunoscută pentru producția de anvelope și alte componente auto, a anunțat că va reduce personalul din departamentul de cercetare și dezvoltare cu 1.750 de locuri de muncă.

Această decizie vine în contextul unui program mai amplu de reducere a costurilor, care a vizat anterior alte 5.400 de locuri de muncă.

„Cel târziu până la sfârșitul anului 2025, un număr dintre cele 82 de locații de dezvoltare actuale ale sectorului grupului vor fi optimizate, infrastructurile sale existente vor fi mai bine utilizate prin punerea în comun a unităților de dezvoltare și vor fi valorificate sinergiile în procesele de lucru.

Măsurile de eficiență vor afecta aproximativ 1.750 de locuri de muncă în întreaga lume, inclusiv 380 la filiala de software Elektrobit. Ajustările vor fi implementate treptat și cât mai responsabil din punct de vedere social, în conformitate cu condițiile locale”, aflăm din comunicatul emis de Continental AG.

În România, Elektrobit are două centre de dezvoltare software, unul situat în Timișoara și celălalt în Brașov.

Continental AG Timișoara
Continental AG Timișoara / SURSA FOTO: Continental AG

Continental AG a anunțat încă din noiembrie 2024 planul de restructurare la nivel mondial

Totodată, compania examinează posibilitatea de a consolida locațiile din regiunea Rin-Main.

„Suntem conștienți de impactul asupra angajaților noștri și vom face tot ce ne stă în putință pentru a găsi soluții bune, personalizate împreună cu partenerii noștri sociali”, explicat Philipp von Hirschheydt, membru al Comitetului Executiv Continental.

Încă din luna noiembrie, Continental, o companie cu operațiuni și în România, a anunțat că va suprima mai multe mii de posturi la nivel global în divizia sa de automotive.

Această măsură este parte a eforturilor de economisire a 400 de milioane de euro anual, din 2025.

Miercuri, compania germană a confirmat că reducerea de personal, care va afecta locațiile sale din întreaga lume.

Aceasta va fi realizată treptat și într-un mod responsabil din punct de vedere social, ținând cont de condițiile locale.

În plus, Continental a menționat că ia în considerare consolidarea locațiilor din zona Rhine-Main, însă nu a furnizat detalii suplimentare în acest sens.

Continental Group are în jur de 200.000 de angajați distribuiți în 57 de țări din întreaga lume. Dintre aceștia, aproximativ 59.000 sunt în Germania.

Continental are 5 divizii, toate fiind reprezentate și în România. Compania are în țara noastră 7 fabrici și patru centre de inginerie. Ele sunt situate în:

1. Timișoara
2. Sibiu
3. Carei
4. Nădab
5. Brașov
6. Iași

concedieri
Concedieri / SURSA FOTO: Dreamstime

Continental plănuiește să își reducă personalul la nivel mondial cu 4%

Conform Bloomberg, Continental AG va reduce personalul la nivel global cu 7.150 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din totalul angajaților.

Reorganizarea vine în contextul eforturilor de creștere a eficienței operaționale a business-ului, având în vedere tranziția complexă către vehiculele electrice și digitalizate.

Aproximativ 4 din 10 locuri de muncă eliminate vor fi în Germania, dintre care 5.400 vor fi în domeniul administrativ și 1.750 în cercetare-dezvoltare.

Pe lângă aceste măsuri, se preconizează și fuziuni între diverse situri ale Continental AG din Germania, în special în domeniul cercetării și dezvoltării, cu scopul de a reduce costurile.

Sunt luate în considerare și posibile colaborări, formarea de joint ventures sau chiar vânzarea unor segmente ale diviziei auto.

În 2023, Continental AG a anunțat că își propune să realizeze economii anuale de 400 de milioane de euro începând cu 2025.

Acest lucru sugera posibilitatea reducerii personalului. Conducerea grupului a subliniat atunci că este pregătită să ia orice măsuri necesare pentru a îmbunătăți performanța diviziei auto.