Andreea Bălan s-a născut pe 23 iunie 1984. Conform apropiaților, la școală a fost o elevă de nivel mediu până în clasa a VIII-a, ulterior devenind o elevă bună. A urmat cursurile Liceului Ion Luca Caragiale din Ploiești, și a trecut examenul de Bacalaureat cu nota 9. De asemenea, jurata de la Antena 1 a terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității Spiru Haret.

A început să cânte de la o vârstă fragedă, de la 10 ani, melodii compuse de către tatăl său, Săndel Bălan, cu care a participat la câteva spectacole pentru copii din Ploiești. Aici a fost remarcată de Mihai Constantinescu și a fost invitată în emisiunea BaDa BaNu, difuzată de TVR1. Aici a cunoscut-o pe Andreea Antonescu și astfel a luat naștere fenomenul Andre.

Unul dintre cele mai importante premii pe care le-a obținut pe vremea când era copil, a fost distincția „Mica Prințesă a Europei”, înmânată de Președintele României „Emil Constantinescu”, la Festivalul Internațional Micu Prinț, la care au participat copii din 16 state.

În anul 2004, Andreea Bălan s-a mutat din casa părinților din Ploiești în București, unde l-a cunoscut pe Teo Păcurar. În anul 2005, cei doi s-au logodit, dar cuplul s-a destrămat rapid fiindca Păcurar voia ca artista să se mute din București în Bistrița, unde locuiau părinții lui. La scurt timp după despărțile, Andreea Bălan a început să apară împreună cu Keo la diferite evenimente, ulterior devenind iubiți.

În anul 2014 ea l-a cunoscut pe actorul George Burcea, cu care s-a căsătorit în 2017 pe o plajă din California. În prezent, ei au două fetițe, Ella Maya și Clara Maria.