Cine ar fi investit în aceste acțiuni de la începutul anului ar fi obținut până în prezent un câștig agregat de peste 5 ori mai mare decât dobânda bancară, iar datorită așteptărilor pozitive pentru trimestrele viitoare, potențialul de câștig pe următoarele 12 luni este de 11,7%, de cel puțin 3 ori mai mare decât în cazul depozitelor, spun analiștii Tradeville.

Pentru cele 10 acțiuni internaționale listate pe segmentul ATS al Bursei de Valori București, prezentate în prima parte a raportului semestrial efectuat de specialiștii Tradeville, randamentele înregistrate de la sfârșitul anului trecut și până în prezent au fost în cea mai mare parte pozitive, chiar extrem de consistente.

Cele mai mari randamente în această perioadă le-au înregistrat Facebook (37,1%), Intel (31,9%), Apple (25%) și Microsoft (17,5%), în timp ce SAP și Bank of America au consemnat singurele scăderi, de 3,9%, respectiv de 0,45%. În medie, performanța celor zece acțiuni a fost peste cea a pieței.

“Formând un portofoliu cu participații egale în cele zece acțiuni străine de la BVB analizate, am fi acumulat un randament brut de 11,40%, evoluție care include și dividendele încasate în primele două trimestre. Astfel, performanța ar fi fost mai bună în comparație cu randamentele aduse de principalii indici globali – S&P 500 +7,5%, Dow +2,9%, DAX +0,5% sau Nasdaq100 +11,1%”, spune Bogdan Gherghe, analist al Tradeville.

Cine ar fi plasat banii în această perioadă într-un depozit bancar ar fi obținut în medie un randament brut de 2%, ceea ce înseamnă că portofoliul format din cele zece acțiuni străine analizate ar fi adus un câștig de 5,5 ori mai mare.

Pe lângă aceste câștiguri din prima parte a anului, piața se așteaptă la noi randamente consistente. “Pe baza prețurilor țintă calculate de Reuters pentru următoarele 12 luni și a dividendelor corespunzătoare, randamentele brute potențiale pentru un orizont de 1 an ar varia între 2% și 16,4%, în timp ce un portofoliu cu ponderi egale pe cele zece acțiuni ne-ar putea aduce un câștig de 11,7%”, precizează Bogdan Gherghe. Acesta ar fi echivalent cu un câștig agregat brut de peste 3 ori mai mare decât dobânda bancară.

Sectorul tehnologiei accelerează

Facebook, cea mai mare rețea online de socializare din lume, a afișat cea mai mare creștere a veniturilor pe primul semestru, de circa 64%, până la 10 miliarde dolari, grație platformei sale mobile care continuă să genereze creștere, pe fondul apetitului tot mai mare al companiilor de a-și promova produsele prin intermediul Facebook.

Google, cel mai mare motor de căutare online din lume, a raportat a doua cea mai amplă creștere a afacerilor din primele șase luni, de peste 20%, până la 60,8 miliarde dolari.

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a raportat de asemenea o expansiune solidă a afacerilor semestriale (a treia cea mai amplă), de 11,5%, până la 86,8 miliarde dolari, în special datorită creșterilor pe segmentul cloud și pe fondul achiziției Nokia, mutare care însă a afectat profitul net.

Apple, cea mai valoroasă companie din lume, a raportat cele mai mari venituri din primul semestru, de 178 miliarde dolari, în creștere cu 5,2%, în special datorită parteneriatului cu China Mobile, în condițiile în care compania a întârziat să lanseze noi produse precum iPhone 6, iWatch sau Apple TV.

Intel, SAP și McDonald’s au raportat creșteri ușoare ale afacerilor, cu 2%-3%, în timp ce Bank of America, JP Morgan și Coca Cola au înregistrat un regres moderat al veniturilor semestriale, cu circa 3%-5%.