Peste jumătate dintre companiile de pe Bătrânul Continent au anunţat în ultima lună că au nevoie de angajaţi cu calificare superioară. Dacă sunt acceptaţi, candidaţii români pot primi salarii de până la patru ori mai mari decât în ţară.

În momentul de faţă,  Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) pune la dispoziţie 22.000 de posturi vacante. În acelaşi timp, pe site-ul EURES (Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă) sunt înscrise peste 1,1 milioane de slujbe care îşi caută ocupanţi. Deşi majoritatea posturilor vizează angajaţi specializaţi în telecomunicaţii şi IT sau personal medical, din datele disponibile reiese că, pånă acum, romånii s-au limitat la sectoare considerate „inferioare“, iar cei mai mulţi dintre cei care au obţinut un contract de muncă în alt stat membru al Spaţiului Economic European lucrează ca agricultori, muncitori sau îngrijitori.

Export de månă de lucru necalificată

Gabriela Nedelcu, consilier EURES în cadrul ANOFM, explică de ce, de la demararea serviciului în Romånia, imediat după aderarea la UE, şi pånă în luna august a acestui an, în baza de date a acestui serviciu nu par să se fi angajat decåt 270 de romåni: „Datorită modalităţii de aplicare pe post stabilită de angajator (în multe cazuri, CV-ul şi scrisoarea de intenţie se trimit direct la companie, fără a mai fi implicat în vreun fel consilierul EURES) şi neexistånd nici un fel de constrångere legală în a determina angajatorul sau căutătorul de loc de muncă să declare cåţi candidaţi a angajat, respectiv dacă a fost angajat, nu se poate ţine o evidenţă strictă. Această situaţie se regăseşte şi în celelalte state ale UE şi nu reprezintă o lipsă a reţelei, în condiţiile liberei circulaţii a forţei de muncă şi a libertăţii de a trăi în orice alt stat membru al UE“.

Chiar dacă, deci, cifrele aflate la dispoziţia oficiului local al EURES sunt departe de a fi precise, ele sunt în măsură să contureze, în mare, profilul angajaţilor romåni plecaţi la muncă în străinătate, măcar din perspectivă statistică. Astfel, puţin peste jumătate au ales să lucreze în agricultură, 20% profesează ca sudori sau lăcătuşi, şi doar unu din 90 a avut nevoie de calificare superioară. „După cum se observă din situaţia numărului de lucrători romåni care au comunicat consilierilor EURES obţinerea unui contract de muncă într-un stat european, în anul 2007 si 2008 (ianaug.), cele mai multe locuri ocupate au necesitat nivele de instruire primar şi liceal“, remarcă şi Gabriela Nedelcu, aceasta deşi „ofertele de locuri de muncă de la angajatorii europeni sunt extrem de diversificate“.

25.000 de romåni aşteaptă să plece

Statele cu cea mai mare nevoie de månă de lucru sunt cele mai mari economii europene: Marea Britanie, înscrisă cu peste 400.000 de locuri vacante, şi Germania, 270.000. De remarcat că următoarele două poziţii sunt ocupate de două ţări din Europa Centrală, Cehia (aproape 100.000) şi Polonia (80.000). Aceasta, în timp ce una dintre marile economii occidentale, aflată de peste jumătate de an în criză financiară, Spania, ţintă tradiţională a muncitorilor romåni plecaţi peste hotare, figurează cu doar 2.500 de locuri disponibile. Mai mult, spaniolii ocupă locul secund în clasamentul statelor ai căror locuitori vor să lucreze peste hotare, cu 34.000 de CV-uri depuse, după italieni (45.000). Doritori să-şi părăsească ţara natală în favoarea unui post în alt stat membru sunt şi polonezii (30.000 s-au înscris în acest sens în baza de date a EURES) şi, pe locul patru, romånii (25.000).

«Deşi ofertele de locuri de muncă de la angajatorii europeni sunt extrem de diversificate, cele mai multe locuri ocupate de romåni au necesitat nivele de instruire primar şi liceal.»
Gabriela Nedelcu, consilier EURES

312.000 de CV-uri sunt înscrise în baza de date a EURES, de aproape patru ori mai puţine decåt ofertele de muncă depuse de angajatorii europeni

30% din companii le cer candidaţilor să aibă cel puţin un an de experienţă la muncă în străinătate

Superoferte in Europa luna aceasta

128-20103-2.jpg54 de posturi de medic rezident in Marea Britanie – avånd ca cerinţe cunoaşterea limbii engleze şi o experienţă clinică de doi ani, oferta include un salariu de 1.723 de lire sterline pe săptămånă, la care se adaugă asigurarea cazării şi a meselor, precum şi un program de lucru lejer: o pauză de o săptămånă la fiecare două săptămåni lucrate. Contractul este valabil pe o perioadă de şase luni, cu posibilitate de prelungire.

Bucatar-Şef in Marea Britanie – oferta unui resturant de pe insula Jersey include acoperirea costurilor de transport şi cazare, un salariu anual de 30.000 de lire sterline şi contractul pe durată nedeterminată.
6 posturi de inginer în construcţii civile în Finlanda – salariu brut cuprins între 1.500 şi 2.350 de euro.

Raspunsuri la toate problemele

AVANTAJ Cea mai la îndemånă sursă de informaţii pentru cei care vor să lucreze pe teritoriul altui stat din Spaţiul Economic European (SEE) este portalul EURES sau departamentul omonim din cadrul agenţiilor de ocupare a forţei de muncă judeţene. De aici puteţi afla informaţii atåt despre locurile de muncă disponibile şi cerinţele pentru acestea, cåt şi despre condiţiile de viaţă sau regimul fiscal din ţara în care doriţi să munciţi. Apoi, avantajul portalului este că, spre deosebire de obiceiul angajatorilor romåni de a nu deconspira pachetul salarial şi programul de lucru încă din anunţul de angajare, ci abia în urma interviului, locurile de muncă apărute pe EURES cuprind toate informaţiile necesare.

ALTERNATIVE Site-urile altor două servicii ale Comisiei Europene, Europe Direct (ec.europa.eu/ europedirect) şi Your Europe (ec.europa. eu/youreurope) oferă, de asemenea, date-cheie despre statele SEE şi despre oportunităţile pe care le oferă acestea muncitorilor străini. Pentru orice nelămuriri privind dreptul la reşedinţă pe teritoriul altui stat membru sau dreptul de a beneficia de indemnizaţia de şomaj sau de pensie, cei interesaţi au la dispoziţie serviciul Citizens Signpost (ec.europa.eu/ citizensrights). Şi, nu în ultimul rånd, dacă aveţi impresia că aţi fost nedreptăţit de angajator sau aveţi nelămuriri privind aplicarea corectă a legislaţiei comunitare, cea mai rapidă cale de a vă linişti este discuţia cu reprezentanţii celui mai apropiat centru SOLVIT, care vă va oferi recomandări gratuit şi în timp foarte scurt, în comparaţie cu restul instituţiilor publice.