Guvernul și-a asumat prin lege privatizarea parțială a unora dintre cele mai importante companii deținu-te. Dar problema care se pune acum este dacă listările programate vor avea succes (având în vedere și eșecul ofertei secundare de la OMV Petrom de anul trecut) și dacă este un moment oportun pentru astfel de privatizări.
Statul român s-a angajat, prin acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI), încă din 2010, să privatizeze pachete minoritare de acțiuni de la societățile din sectorul energetic. Până acum nu a reușit să facă nimic din ce a promis, singura tentativă de listare secundară fiind oferta de 9,84% din capitalul social al OMV Petrom, pe care statul a încercat, fără succes, să le vândă anul trecut. Lansarea ofertei a avut loc într-un moment foarte prost, când piețele internaționale deveneau mai mult decât precaute din cauza situației economice din zona euro.
„Oferta Petrom a avut și multe probleme organizatorice, iar acestea au fost principalele cauze ale eșecului“, spune Mark Mobius, președintele Franklin Templeton Emerging Markets, managerul Fondului Proprietatea. La fel ca și alți analiști și brokeri din piață, Mobius arată și că preţul din ofertă a fost mult prea mare pentru a fi atractiv.
Start pentru ofertele secundare
Găsirea momentului potrivit pentru listare va fi un lucru important și anul acesta. Conform Ministerului Economiei, listarea suplimentară a câte unui pachet de 15% din acțiunile Transgaz și Transelectrica va avea loc până la sfârșitul lunii aprilie, iar oferta publică inițială, care va cuprinde 15% din capitalul social al Romgaz, va fi desfășurată până la finele lunii iunie.
Cel puțin teoretic, tot anul acesta ar trebui listate și pachete de acțiuni de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, câte 10%. La fel și la Poșta Română, Tarom și CFR Marfă, numai că în aceste cazuri nici nu au fost demarate proiectele.
Pentru Cuprumin și Oltchim, statul caută investitori strategici, adică se intenționează o privatizare totală. În cazul Cuprumin, societatea care deţine licența de exploatare a minei de curpru de la Roșia Poieni, procesul a început în toamna anului trecut și se așteaptă să fie finalizat până la sfârșitul lunii viitoare, prețul stabilit pentru vânzare fiind de aproximativ 61 milioane euro. Iar la Oltchim se intenționează demararea procesului de privatizare în prima jumătate a anului, astfel încât să se încheie până la sfârșitul lui 2012. Dacă ne uităm la istoria ultimilor ani, putem spune că oficialii sunt cam optimiști. De asemenea, planuri de privatizare majoritară pentru acest an sunt și pentru ISCIR CERT (Organism de Certificare Notificat), Electrica Serv și Electrica Furnizare.
„Ministerul Economiei estimează că va încasa din privatizările derulate în acest an suma de 784 milioane euro“, spune Andreea Vass, consiliera primului-ministru. Care mai arată că, pe lângă bani, listarea și privatizarea au efecte manageriale pozitive, care contează mult pentru companii.
Privatizările depind de Europa
Deși suma estimată de minister nu este foarte mare, fiind vorba de companii valoroase, cu monopol pe piețele în care activează, iarăși vedem o doză mare de optimism. „Chiar dacă știrile din ultimul timp de pe piețele externe sunt pozitive, ar trebui să fim rezervați cel puțin pe termen scurt, în condițiile unui avans semnificativ al burselor atât pe plan intern, cât și pe plan extern, în ultima perioadă, și ale unei recesiuni așteptate în Europa“, spune Daniela Ropotă, analist Intercapital Invest.
Cu alte cuvinte, privatizările parțiale, prin listare, vor depinde destul de mult de succesul vânzării pachetelor secundare de la Transgaz și Transelectrica, acestea fiind primele ce ies în piață. Dacă totul merge bine, inclusiv partea organizatorică a ofertei publice inițiale (care presupune și road-show-uri de promovare în străinătate), există șanse să vedem și oferta Romgaz. Dar nu în iunie – având în vedere că intermediarii abia au fost selectați – ci în toamnă. Iar pregătirea unei astfel de oferte durează mai mult de șase luni.
Trendul pozitiv se poate modifica rapid
Bursa de Valori are un început de an foarte bun, în care indicii au recuperat o mare parte din pierderile din ultima jumătate a anului trecut. Dar brokerii se feresc să facă predicții pe termen mediu, deoarece asistăm la o conjunctură favorabilă, care se poate modifica rapid.
În primul rând, este vorba de investitorii care încearcă să prindă acțiunile purtătoare de dividende, iar în al doilea rând, se speră în revenirea situației din zona euro. Nu vorbim de creștere economică, ci mai degrabă de încredere. Dacă șefii de la Frankfurt și de la Paris reușesc să convingă investitorii că măsurile luate vor scoate Europa din criză, atunci și investitorii vor avea încredere să scoată banii din bănci și să cumpere acțiuni. În caz contrar, putem asista la retrageri neanunțate și de amploare.
O șansă bună pentru stat de a strânge aproximativ 400 milioane euro de pe piața de capital este reluarea ofertei secundare de la OMV Petrom. Însă și aceasta este incertă, Guvernul neavând nicio intenție de a fi acuzat, într-un an electoral, că a vândut prea ieftin pachetul de acțiuni deținut la cea mai mare companie din România.

784
milioane euro
este suma pe care Ministerul Economiei estimează că o va aduna anul acesta din privatizări, indicând un optimism extrem de ridicat

Ar trebui să fim rezervați cel puțin pe termen scurt, în condițiile avansului semnificativ al burselor și ale recesiunii așteptate în Europa.
Daniela Ropotă, analist Intercapital Invest