Decizie radicală în Polonia. Companiile de social media, puse la zid în Polonia! Se va adopta o lege împotriva cenzurii pe internet. Este vorba despre cele care şterg postări sau închid conturi cu care nu sunt de acord.

Polonia va adopta o lege împotriva cenzurii pe internet

Polonia a decis să adopte o lege împotriva cezurii de pe internet. Companiile din social media care şterg postări sau închid conturi vor risca amenzi în Polonia. Se dă o nouă lege pe care guvernul de la Varşovia doreşte să o adopte. Astfel, va garanta libertatea de exprimare pe internet, relatează vineri Reuters.

Intenţia privind adoptarea unei asemenea legi a fost anunţată de guvernul conservator polonez înaintea incidentelor care au avut loc la Washington pe 6 ianuarie. Aceasta revine în atenţie după decizia Facebook şi Twitter de a-i închide conturile preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump.

Nu se mai şertg postările

Legea avută în vedere de Polonia nu va exclude posibilitatea ştergerii unor postări sau blocarea unor conturi pe reţelele de socializare. Mai mult, va împiedica societăţile ce deţin aceste reţele ”să blocheze declaraţii individuale sau să şteargă conturi de utilizator dacă nu sunt de acord cu ele”. Acestea sunt explicaţiile ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Utilizatorii vor putea sesiza un ”Consiliu al Libertăţii de Exprimare”, iar dacă reţelele de socializare blochează conturi sau retrag postări care nu încalcă legislaţia poloneză, ele vor fi pasibile de amenzi de până la 50 de milioane de zloţi (circa 13,35 milioane de dolari).

Potrivit Partidului Lege şi Justiţie (PiS), care conduce guvernul polonez, companiile Big Tech au ajuns în prezent să exercite un nivel de control periculos asupra dezbaterii publice, cenzurând opiniile care nu se încadrează în propria lor viziune liberală asupra lumii.

”Ne confruntăm tot mai mult cu practici care aparţin trecutului. Cenzurarea libertăţii de exprimare, o practică a totalitarismului şi a regimurilor autoritare, revine astăzi (…) pentru a-i combate pe cei care gândesc diferit”, a remarcat într-o postare pe Facebook premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de AFP.

Obiectivul actual al platformelor de internet este ”să asigure ”corectitudinea politică” în maniera care le convine lor şi să-i combată pe cei care li se opun”, a adăugat el, insistând că cenzura pe social media nu trebuie tolerată, iar companiile de internet trebuie să servească societatea, nu pe ”patronii lor puternici”.

”Algoritmii şi proprietarii giganţilor internet nu trebuie să decidă ei care puncte de vedere sunt corecte şi care nu sunt”, a mai scris Morawiecki, care a amintit de practicile existente în ţara sa în perioada comunistă. El a cerut şi adoptarea la nivelul UE a unei legislaţii care să garanteze libertatea de exprimare pe internet.