Donald Trump este din nou în centrul unui scandal după ce ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas, a îndemnat joi SUA să-i tragă la răspundere pe cei care au incitat la asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului. Mai exact, acesta l-a acuzat indirect pe preşedintele în exerciţiu Donald Trump, informează dpa, citată de Agerpres.

Heigo Mass a luat inițiativă în cadrul unor dezbateri parlamentare la Berlin și i-a îndemnat pe democraţi să strângă rândurile în faţa duşmanilor democraţiei cum ar fi protestatarii violenți, dar și instigatorii acestora.

“Această strângere a rândurilor începe cu tragerea la răspundere a celor responsabili pentru astfel de escaladări. Aceasta îi include pe protestatarii violenţi şi îi include de asemenea pe instigatorii lor”, a declarat şeful diplomaţiei germane. “Cei care instigă poartă răspunderea”, a adăugat el.

De menționat este faptul că, miercuri, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat în favoarea punerii sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitare la asaltul sângeros de săptămâna trecută asupra Capitoliului. Astfel, Donald Trump a devenit primul preşedinte din istoria SUA pus de două ori sub acuzare.

Donald Trump, acuzat indirect

În același timp, Maas a spus că nu are dreptul că emită judecăţi asupra acestui impeachment, dar că “în definitiv aceasta nu este nimic altceva decât expresia necesităţii ca America să nu lase fără consecinţe prejudiciul adus instituţiilor sale democratice”.

De asemenea, Camera Reprezentanţilor, unde majoritatea este deţinută de democraţi, l-a acuzat pe Trump de incitare la insurecţie după ce un grup de susţinători ai săi, stârniţi de acuzaţiile lui false privind fraudarea alegerilor, a luat cu asalt Congresul şi a întrerupt temporar sesiunea comună menită să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.

În tot acest timp, Donald Trump continuă să nu-şi asume nicio responsabilitate pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului, soldat cu cinci morţi.

Trump se confruntă acum cu un proces de impeachment în Senat, cu doar şapte zile înainte ca el să plece de la Casa Albă şi democratul Joe Biden să fie învestit preşedinte al SUA.