Transferul Cemacon Zalău la cota principală a BVB de pe Rasdaq a dat un semnal pozitiv săptămâna trecută, obligativitatea transparenţei fiind apreciată de către investitori.

Jucătorii de la bursă au arătat din nou că sunt dispuşi să investească în emitenţi noi pe piaţa principală. În primele zile de la trecerea la categoria a II-a a BVB de pe Rasdaq, producătorul de cărămizi, ţigle şi alte produse din argilă arsă Cemacon Zalău (simbol bursier CEON) şi-a mărit capitalizarea cu cel puţin 10%. Astfel, de la startul listării la cota BVB de marţea trecută şi până joi, cotaţia CEON a urcat aproape 50% faţă de ultima cotaţie de pe piaţa Rasdaq, de la 0,0991 lei pe acţiune până la 0,148 lei.

Cemacon Zalău, una dintre vedetele pieţei secundare, nu a mai aşteptat modificarea statutului Rasdaq sau crearea categoriei speciale Rasdaq-Star, ci a preferat să treacă singură în zona reglementată. Primul efect a fost depăşirea valorii nominale a acţiunii, de 0,1 lei, cotaţie pe care nu a mai atins-o din octombrie anul trecut. Compania are un capital social de 24,4 milioane lei, fiind listată pe Rasdaq din 1996, iar capitalizarea atinsă joia trecută s-a ridicat la 31,5 milioane lei. Principalii acţionari ai societăţii sunt Broker Cluj, cu 11%, SIF Muntenia, cu 5%, şi Ioan Crehul, care este şi preşedinte şi director general, cu circa 6%.

Afaceri în scădere în 2009

Fabrica de ţigle şi cărămizi a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 29 milioane lei, la venituri totale de 32,47 milioane lei, iar profitul net s-a ridicat la 1,8 milioane lei. Indicatorii sunt în scădere faţă de 2008, când cifra de afaceri a fost de 48,6 milioane lei, iar profitul net, de 5,87 milioane lei. În schimb, activele imobilizate au urcat de la 71,9 milioane lei, în 2008, până la 175,9 milioane lei, anul trecut. De asemenea, valoarea totală a datoriilor companiei a urcat de la 95,47 milioane lei, în urmă cu doi ani, până la 115,4 milioane lei, anul trecut, însă avansul este mai redus decât cel al capitalurilor proprii, care a crescut de la 32,6 milioane lei, în 2008, până la 67 milioane lei, anul trecut. Cemacon şi-a înjumătăţit şi numărul de salariaţi, de la 284 până la 143, la finele lui 2009.

Evoluţia negativă de anul trecut a afacerii, cauzată în principal de criza care a lovit puternic sectorul de construcţii şi materiale de profil, şi care a dus la închiderea a două fabrici ale liderului pieţei, Wienerberger, a fost taxată de către investitori. După ce a încheiat 2008 cu o cotaţie de 0,09 lei pe acţiune, CEON a atins un minim de 0,065 lei în primele luni din 2009, iar anul a fost încheiat cu o scădere uşoară, 0,0808 lei pe acţiune, în condiţiile în care piaţa a crescut puternic. Aprecierile de săptămâna trecută sunt puse pe seama aşteptărilor legate de condiţiile de transparenţă de pe piaţa principală, dar şi a perspectivelor optimiste ale afacerii, acţiunile fiind considerate ieftine după scăderea de anul trecut. Conform datelor BVB, la preţul de 0,146 lei, acţiunile CEON au o valoare a PER (cifra care indică raportul dintre preţul din piaţă şi profitul companiei) de 9,24, fiind considerată subevaluată. De altfel, anul trecut, Cemacon a desfăşurat şi un program de investiţii pentru o nouă linie de producţie, cu o capacitate de 750 de tone pe zi, programată să fie finalizată anul acesta.

Aprecieri pe BVB

Trecerea pe piaţa principală a BVB s-a dovedit şi în trecut câştigătoare pentru emitenţi. În topul creşterilor din primul trimestru al anului se regăsesc mai multe companii transferate de pe Rasdaq, cel mai bun exemplu fiind Dafora Mediaş (simbol DAFR), care a urcat cu aproape 75%, ajunsă şi în compoziţia indicelui BET.

Boromir Prod Buzău (simbol SPCU) a consemnat, în aceeaşi perioadă, o apreciere de aproape 70%, iar  Farmaceutica Remedia Deva (simbol RMAH) a urcat cu circa 60%. Ambele companii au trecut la cota BVB în cursul anului trecut alături de COMCM Constanţa (simbol CMCM). Producătorul constănţean de beton se află printre puţinele companii care au scăzut în primele trei luni ale anului, deprecierea fiind de aproape 12% faţă de finele anului trecut.

Listarea, semnal pozitiv

În cazul în care Cemacon Zalău nu va intra într-un trend descendent după urcările din primele zile de tranzacţionare pe piaţa principală, se poate spune că a recuperat deja primul trimestru de aprecieri. În mod normal, companiile fără evenimente deosebite în cadrul afacerii, evenimente atât pozitive, cât şi negative, se mişcă în aceeaşi direcţie cu bursa. Ceea ce înseamnă că, dacă bursa continuă evoluţia pozitivă, şi CEON va continua să urce.

„Evenimentele economice curente sunt în măsură să susţină, cel puţin pe termen scurt, un context pozitiv pentru evoluţia burselor“, spune Andreea Gheorghe, director al departamentului de analiză de la Intercapital Invest. Riscul apariţiei unei corecţii negative nu a dispărut, însă dacă susţinerea pe care piaţa de capital autohtonă o primeşte din zona internaţională se va menţine, corecţia ar putea fi amânată sau de mică amploare.

Semnalul dat de evoluţia CEON după transferul pe piaţa principală este unul pozitiv. Atât pentru emitenţi, care văd că titlurile proprii stârnesc interes în piaţă, cât şi pentru investitori, care apreciază transparenţa din partea companiilor listate. Ca şi adoptarea criteriilor de guvernanţă corporativă, aşteptată în continuare de investitori.

Evenimentele economice curente sunt în măsură să susţină pe termen scurt un context pozitiv pentru evoluţia burselor.
Andreea Gheorghe, director Departament Analiză, Intercapital Invest

50% este procentajul cu care au crescut titlurile Cemacon Zalău în primele trei zile de la transferul de pe Rasdaq pe piaţa principală a BVB