"Companiile au început să aibă bugete din ce în ce mai reduse pentru închirierea de locuinţe pentru expaţi. Faţă de anul trecut scăderea este de 10-15%", a declarat Andrei Rusu, managerul agenţiei imobiliare Vission House.
Scăderea de anul trecut vine după un alt an, 2008, când bugetele au fost ajustate.
Astfel, dacă aceeaşi companie în 2008 cheltuia 2.000 de euro pentru închirierea unui apartament cu trei camere în acest an pentru un apartament de acelaşi tip bugetul alocat este de 1.500 de euro.
"Deci per ansamblu, dacă înainte companiile ne cereau să le căutăm oferte pentru circa 2.000 de euro, acum au limitat suma la 1.500-1.600 de euro pe lună", a precizat Rusu.
Vission House are în portofoliu oferte imobiliare în zone precum Dorobanţi, Primăverii, Herăstrău, Şoseaua Nordului sau Unirea, zone preponderent căutate de acest tip de clienţi. Din acest motiv, agenţia a decis să se orienteze mai ales pe intermedierea de tranzacţii de închiriere pentru expaţi.
"Am relocat zeci de manageri, la cererea lor sau a companiilor în care muncesc. Ne-am concentrat pe acest segment pentru că portofoliul nostru conţine exact proprietăţile pe care aceştia le vizează. În încercarea de a ne adapta crizei, am identificat acest segment de piaţă care este neacoperit şi vrem să-l exploatăm", a adăugat Rusu.
Ultimul contract a fost semnat de agenţie în luna octombrie, pentru un apartament cu trei camere, în Şoseaua Nordului, la un preţ de 1.450 de euro pe lună.
Rusu a arătat că cele mai multe cereri din partea companiilor vin pentru apartamentele cu două şi trei camere, bugetele alocate în aceste cazuri fiind de 700-1.200 de euro, respectiv 1.350-1.600. Pentru patru camere solicitările sunt foarte puţine, pentru acest tip de apartamente companiile fiind dispuse să plătească 2.500 de euro în cazul managerilor care sunt în România împreună cu familia.
"Ambasadele au bugete şi mai mici decât ale companiilor. Spre exemplu pentru un apartament de trei camere o ambasadă plăteşte în acest an 1.200 de euro pe lună, în condiţiile în care anul trecut erau dispuşi să plătească 2.000 de euro", a mai menţionat Rusu, care este şi proprietarul agenţiei.
El a explicat că proprietarii de locuinţe sunt mai puţini dispuşi să negocieze chiriile când potenţialii chiriaşi sunt expaţi, pentru că ştiu că aceştia "nu plătesc din buzunarul lor".
"Chiriile nu au scăzut, dar au ieşit mai multe apartamente pe piaţă la închiriat. Cererea este mai redusă, lucru explicat prin faptul că proprietarii care deja au locuinţe închiriate expaţilor de cele mai ori caută să prelungească contractele pentru că în condiţiile actuale astfel de chiriaşi sunt foarte valoroşi. În plus pentru chiriaşii români proprietarii negociază preţul mai mult, în timp ce în cazul expaţilor aceştia ştiu că nu plătesc din buzunarul lor şi pot să le ceară mai mulţi bani", a mai spus Rusu.
Vission House a fost înfiinţată în 2007 şi oferă atât consultanţă imobiliară cât şi legislativă. În portofoliul firmei sunt 150 de proprietăţi, toate adresate segmentului medium-high. De la înfiinţare până acum, Vission House a încheiat tranzacţii de peste 10 milioane euro.
SURSA: Mediafax