Potrivit studiului EY Reimagining Industry Futures Study, 43% dintre cele 1.405 de companii participante investesc în inteligența artificială generativă (GenAI), subliniind astfel importanța crescândă a acestei tehnologii în mediul de afaceri.

Multe companii preferă o abordare progresivă și sistematică a adoptării

GenAI se clasează pe locul al treilea în preferințele companiilor din cele nouă tehnologii emergente incluse în studiu, fiind precedată doar de „Automatizarea și inteligența artificială”.

În prezent, 80% dintre companiile care investesc în GenAI lucrează la modele de validare a conceptului pentru aplicații, în timp ce 20% au în derulare proiecte pilot.

Cu toate acestea, studiul evidențiază o sensibilitate crescută a companiilor față de aspectele legate de etică și responsabilitate. Astfel, 38% dintre respondenți preferă o abordare progresivă și sistematică a adoptării tehnologiei, iar 73% caută o mai bună înțelegere a conceptelor și a scenariilor de utilizare a GenAI.

În ceea ce privește prioritățile, companiile sunt preocupate în primul rând de îmbunătățirea guvernanței datelor pentru a combate riscurile legate de acuratețea și etica datelor (46% dintre respondenți).

Printre principalele scenarii de utilizare a GenAI menționate de companii se numără pregătirea angajaților și colaborarea dintre aceștia (36%) și vânzări și asistența clienților (35%).

„În timp ce multe companii sunt din ce în ce mai interesate de Inteligența Artificială Generativă, un număr semnificativ sunt conștiente de potențialele probleme legate de etică și responsabilitate și favorizează o abordare graduală a adoptării. Impulsul din spatele investițiilor în GenAI este esențial, pe măsură ce companiile continuă să evalueze impactul organizațional general al acesteia, iar furnizorii care oferă soluții pentru a aborda provocările legate de securitatea datelor, responsabilitate și etică vor apărea probabil ca lideri de piață”, declară Cătălina Dodu, Partener, lider al departamentului de Consultanţă EY România şi Cybersecurity Leader EY South Cluster.

Cresc și investițiile în 5G în contextul în care companiile caută să integreze inteligența artificială

În altă ordine de idei, tehnologia 5G înregistrează o creștere cu șase puncte procentuale a investițiilor față de anul anterior, până la 79%. Companiile americane continuă să conducă în clasamentul pe regiuni al investițiilor în 5G, 82% dintre acestea investind în prezent sau plănuind să investească în această tehnologie.

Cu toate acestea, celelalte regiuni încep să recupereze decalajul: 79% dintre companiile europene și 78% dintre companiile din Asia investesc în prezent sau plănuiesc să investească în tehnologia 5G, ambele regiuni înregistrând o creștere anuală de peste 10 puncte procentuale a investițiilor derulate în prezent. Această evoluție reflectă apariția recentă a tehnologiei 5G de sine stătătoare în aceste regiuni.

Per total, organizațiile intervievate consideră riscurile cibernetice și de protecție a datelor drept cea mai mare provocare actuală legată de tehnologia 5G pe care nu o pot controla, pe fondul creșterii continue a atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor conectate la internetul lucrurilor (IoT).

Privind în perspectivă, companiile poziționează explorarea relației tehnologiei 5G cu inteligența artificială și alte tehnologii emergente drept principala lor prioritate în viitor pentru adoptarea 5G (42%). Totuși, raportul evidențiază provocările permanente legate de ambițiile companiilor de a combina tehnologiile, 60% dintre respondenți declarând că furnizorii nu articulează în mod adecvat modul în care 5G și IoT pot fi integrate cu inteligența artificială.