Valul de concedieri din 2012 va fi cel mai mare după cel din 2009, din plină criză economică. În luna februarie, contorul disponibilizărilor indică 94.369 faţă de 26.561 concedieri anunţate în aceeaşi lună a anului trecut.

Bloomberg notează că firmele ar încerca să se pregătească astfel pentru un nou episod de recesiune în Europa și pentru încetinirea creșterii economice în China.
Printre cele mai mari concedieri anunțate anul acesta sunt cele de la compania  japoneză producătoare de electronice NEC, care va da afară 10.000 de angajați.

Apoi, grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a anuntat la începutul acestei luni că va concedia încă 7.300 de angajati, dupa ce a mai dat afară în ultimii patru ani 21.600 de muncitori.

Și PepsiCo a anunțat concedieri în 2012, însă nu a făcut publică încă o cifră. Cert este că dintre cele 8.700 de locuri de muncă eliminate de Pepsi, mai puțin de 25% sunt din SUA.

Rata șomajului din zona euro a ajuns la maximul ultimilor ani. „Uniunea Europeană are de luptat cu probleme care vor face ca revenirea sa economică să fie lentă și de slabă intensitate. De aceea, companiile au început să își modifice viziunea față de forța de muncă, din cauza incertitudinii”,  a declarat pentru Bloomberg, Allen Sinai, economist șef al Decision Economics din New York.