În acelaşi timp, Bank of China, una dintre cele patru mari bănci chineze, este cea mai opacă, relatează AFP şi EFE.

Statoil, cu un scor de 8,3 puncte, este urmată în această ierarhie de grupurile miniere anglo-australiene Rio Tinto (2) şi BHP Biliton (3), pe poziţia a patra clasându-se ArcelorMittal. Cea mai bine plasată companie franceză este France Télécom, locul opt.

La coada clasamentului, înaintea Bank of China găsim alte două bănci chineze, Bank of Communications pe locul 104 şi China Construction Bank pe locul 102. În aceeaşi zonă a clasamentului sunt şi două grupuri japoneze, respectiv Honda Motor, pe locul 103 şi NNTC (din sectorul telecomunicaţiilor) pe poziţia 100.

Transparency International a atribuit calificative de la 0 la 10 unui număr de 105 companii multinaţionale în funcţie de informaţiile pe care le dezvăluie cu privire la programele anticorupţie, structurile şi activităţile financiare în toate ţările în care operează.

Gazprom, singura companie rusă din clasament, ocupă locul 98 cu 2,8 puncte, figurând printre cele mai netransparente companii alături de o serie de mari bănci chineze Bank of China, ultimul loc, Bank of Communications (104) şi China Construction Bank (102) precum şi două mari companii nipone Honda Motor (103) şi NNTC (100).

"Multinaţionalele pot şi trebuie să joace un rol semnificativ în lupta mondială împotriva corupţiei. În condiţiile în care lumea continuă să-şi revină după grava criză economică din 2008, directorii companiilor trebuie să se angajeze în direcţia eliminării corupţiei", a declarat preşedintele Transparency International, Huguette Labelle. Aceste companii ‘continuă să fie o parte importantă a problemei corupţiei în lume şi a sosit momentul să contribuie la elaborarea de soluţii. Sub acest aspect ele trebuie să facă progrese considerabile’, afirmă la rândul său Cobus de Swardt, director în cadrul Transparency International.

Transparency International subliniază în special faptul că băncile şi companiile de asigurări sunt mai puţin înclinate decât companiile din alte sectoare să ofere informaţii legate de activitatea lor. Astfel, grupul bancar britanic Barclays ocupă locul 71 din cele 105 de companii listate de Transparency International. Goldman Sachs locupă locul 87, Commonwealth Bank of Australia locul 93, iar Berkshire Hathaway, al miliardarului Warren Buffet, ocupă locul 101. Cele mai bine clasate sunt banca britanică HSBC şi societatea de asigurări germană Allianz. Alte companii renumite, precum Lloyds, Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase, Visa, Goldman Sachs, se clasează pe poziţii intermediare.

Transparency International a descoperit că 50 din cele 105 de companii listate nu au dezvăluit informaţii cu privire la veniturile şi vânzările realizate în toate ţările în care operează, 85 de firme nu au dezvăluit taxele plătite în ţările unde operează, iar 39 nu au oferit niciun fel de date financiare cu privire la ţările în care operează. Însă organizaţia menţionează în raport că, pe ansamblul lor, în prezent companiile sunt mai deschise la furnizarea de informaţii cu privire la programele lor anticorupţie decât erau în anul 2008, când s-a făcut ultimul studiu de acest fel.