Precizând că nu a fost informat de Gazprom despre abandonarea proiectului South Stream, Gerhard Roiss a apreciat că 'pentru OMV aceasta nu este mare lucru'. Roiss a arătat că prelungirea conductei South Stream până în Austria ar fi costat OMV aproximativ 100 de milioane de euro în trei ani, comparativ cu un miliard de dolari cât vor investi OMV şi Exxon Mobil pentru explorarea platoului continental al Mării Negre, într-un proiect care ar urma să permită producţia de gaze naturale din 2020.

În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 de miliarde de metri cubi.

'Europa are nevoie urgent de magistrale de gaze', a spus Roiss, adăugând că întrebarea este dacă Rusia are nevoie de South Stream sau este dispusă să investească în conductele europene.

În luna iunie a acestui an, Roiss şi directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, au avut o serie de discuţii cu privire la construcţia secţiunii din Austria a gazoductului South Stream. Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că proiectul South Stream nu mai are sens în contextul opoziţiei Uniunii Europene.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. AGERPRES