McKinsey ar putea reduce până la 2.000 de angajați din back-office, în condițiile în care firma globală de consultanță se lansează într-una dintre cele mai mari runde de reduceri de personal din istoria sa.

Numărul exact al reducerilor de locuri de muncă nu a fost încă stabilit, dar ar putea varia de la câteva sute la câteva mii, a declarat o persoană direct familiarizată cu această chestiune.

Compania de consultanță a confirmat marți că „reproiectează modul în care funcționează echipele noastre care nu deservesc clienții, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, astfel încât aceste echipe să poată sprijini în mod eficient și să se extindă odată cu firma noastră”, dar nu a oferit mai multe detalii. Vestea reducerilor de locuri de muncă a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg.

Restructurarea ar urma să afecteze departamente precum resursele umane, tehnologia și comunicațiile, a adăugat persoana familiarizată cu acest subiect. Nu vor fi afectate echipele juridice și de conformitate ale McKinsey, care au fost întărite în urma unor scandaluri precum activitatea firmei pentru producătorii de opioide și legăturile cu corupția din Africa de Sud.

Este de așteptat ca mai multe firme de consultanță să facă reduceri în operațiunile de back-office

McKinsey a încetinit recent angajările de personal de back-office, a declarat o a doua persoană care are cunoștință despre acest subiect. Alți executivi de rang înalt din industrie au declarat că se așteaptă ca multe firme de consultanță să facă reduceri în operațiunile de back-office pentru a controla costurile.

Cu toate acestea, McKinsey a subliniat că va „continua să angajeze profesioniști care să deservească clienții”, deoarece cererea rămâne puternică. Firma a adăugat 17.000 de angajați în ultimii cinci ani și acum se mândrește cu o forță de muncă globală de 45.000 de persoane, cu puțin peste jumătate în roluri „orientate către client „.

McKinsey, alături de rivalii Bain și BCG, a dezvăluit anul trecut una dintre cele mai mari runde de creșteri salariale pentru noii angajați din ultimele două decenii, în condițiile în care cererea în plină expansiune pentru servicii de consultanță și o piață a forței de muncă restrânsă le-a forțat să concureze pentru angajați.

Venituri record în 2022 pentru McKinsey

Compania, care a obținut venituri record de 15 miliarde de dolari în 2021, a depășit această cifră în 2022, a declarat o persoană apropiată de McKinsey, deși nu a fost publicată o cifră exactă.

Vestea reducerilor iminente de la McKinsey vine la mai puțin de o săptămână după ce grupul de contabilitate KPMG a anunțat că va elimina aproape 2% din personalul său – aproximativ 700 de persoane – din SUA, ca urmare a unei încetiniri puternice a activității de consultanță.

Prima dintre cele patru mari firme de contabilitate care a anunțat oficial disponibilizări, KPMG s-a confruntat cu prăbușirea activității de fuziuni și achiziții, care a afectat activitatea de consultanță în tranzacții, precum și cu scăderea cererii de consultanță în domeniul IT și strategic, scrie Financial Times.