Compania Virgin Galactic, înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson, a anunţat vineri că a primit aprobarea din partea Administraţiei Federale a Aviaţiei (Federal Aviation Administration – FAA) din Statele Unite pentru a trimite oameni în spaţiu, punând astfel presiune asupra rivalilor săi din sectorul emergent al turismului spaţial, potrivit Reuters.

Aprobarea emisă de FAA intervine într-un moment critic pentru magnatul Richard Branson, întrucât compania lui spaţială se confruntă cu o concurenţă acerbă exercitată de Blue Origin, compania înfiinţată de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, şi de SpaceX, compania creată de antreprenorul Elon Musk, CEO-ul Tesla Inc.

Branson, Bezos şi Musk au investit miliarde de dolari în companiile lor producătoare de vehicule spaţiale.

Richard Branson, despre care presa internaţională a scris că va zbura el însuşi în spaţiu încercând să îl învingă pe rivalul Jeff Bezos în sectorul turismului orbital, a primit această aprobare la doar o lună după succesul unui zbor de testare organizat de Virgin Galactic.

Luna trecută, compania Virgin Galactic a reuşit primul ei zbor cu echipaj uman în spaţiu, după ce vehiculul său spaţial, SpaceShipTwo, care are o capacitate de şase locuri, a fost lansat de la o bază din New Mexico, a ajuns pe orbita terestră şi a fost readus cu bine la sol de cei doi piloţi aflaţi la bordul aparatului de zbor.

Jeff Bezos va zbura în spațiu luna viitoare

Rivalul lui Branson, Jeff Bezos, a anunţat pe 7 iunie, că va zbura în spaţiu luna viitoare, alături de fratele său, Mark Bezos.

“De când aveam cinci ani, am visat să călătoresc în spațiu. Pe 20 iulie, voi face acea călătorie cu fratele meu. Cea mai mare aventură, cu cel mai bun prieten al meu”, a scris Jeff Bezos pe contul său de Instagram, alături de un scurt videoclip.

“L-am invitat pe fratele meu să se alăture primului zbor, pentru că suntem cei mai apropiați prieteni”, a mărturisit Bezos în clipul respectiv.

Nava spaţială cu care cei doi vor zbura în spaţiu este construită de Blue Origin, compania de explorare spaţială fondată de Jeff Bezos. Va fi prima cursă cu persoane a navei New Shepard (botezată după Alan Shepard, a doua persoană şi primul cetăţean american care a zburat în spaţiu), potrivit BBC.